Мариян Димитров: Предложението за еднократна помощ на заболелите от COVID-19 е дискриминационно

3
Не е добре, когато Община Русе е майка за едни и мащеха за други, категоричен е Димитров
Не е добре, когато Община Русе е майка за едни и мащеха за други, категоричен е Димитров

На 20 май 2021 г. на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема: ​„Отпускане на еднократна, целева помощ от бюджета на община Русе на лица заболели от COVID-19“

"Разгледано по същество предложението е непълно и дори е дискриминационно. То обхваща само лица получаващи социална пенсия за старост или социална пенсия за инвалидност, както и лица над 70 годишна възраст, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 300 лв. Също така има и времеви ограничения – от 01 юни 2021 г. до 31 декември 2021 г.

За да не изглежда това предложение като предизборен пи-ар, каквото то не е според мен, считам че, ако имате съответната готовност трябва да допълните внесения материал съобразно направените от мен възражение или да го оттеглите за допълнителна дообработка и ново внасяне на следващото заседание на общинския съвет", заяви Димитров.

Ето и пълният текст на изказването на Мариян Димитров:

"УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя изказване по точка 30 от дневния ред относно Отпускане на еднократна, целева помощ от бюджета на община Русе на лица заболели от COVID19

Поздравявам кмета Пенчо Милков и администрацията на Община Русе за направеното предложение. Предложението е законосъобразно и целесъобразно. Това са поредните правилни действия на общината за оказване на адекватна подкрепа на нуждаещите се граждани, заболели от КОВИД 19. Правилно е отбелязано, че най-голяма необходимост от допълнителна подкрепа за лечение от това страшно заболяване и преодоляване на последиците му имат лицата, които са с изключително ниски доходи и са на прага на линията на бедност, борещи се за физическото си оцеляване, след като вече са си закупили лекарства за домашно лечение и търпят последствията на пост ковид синдромите.

Разгледано по същество обаче предложението е непълно и дори е дискриминационно. То обхваща само лица получаващи социална пенсия за старост или социална пенсия за инвалидност, както и лица над 70 годишна възраст, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 300 лв. Също така има и времеви ограничения – от 01 юни 2021 г. до 31 декември 2021 г.

  • Защо до 31 декември 2021 г. е ясно – тогава приключва бюджетната година, но не е ясно защо от 01 юни 2021 г. Тези, които боледуваха и боледуват от КОВИД 19 след обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. до 01 юни 2021 г. имат нужда от същата подкрепа. Да не забравяме, че всички болни до края на 2020 г. сами си плащаха PCR теста в непосилния за тях размер от 95 лв.
  • Защо тази помощ да е само за лица над 70 г.? А пенсионерите под 70 г. със същите ниски доходи, нямат ли същата нужда от подкрепа?
  • Безработните лица и най-вече трайно безработните лица регистрирани в Бюрото по труда, които от години въобще нямат никакви доходи, нямат ли същата и даже и по-голяма нужда от подкрепа?
  • Определената силно занижена линия на бедност в България е 369 лв. и тя няма нищо общо с европейската методика за изчисляване на този критерий. На какво основание се въвежда нова линия на бедност в размер на 300 лв.

          В този си вид предложението противопоставя безработни на пенсионери, пенсионери под 70 г. на пенсионери над 70 г., боледували преди 01 юни на боледували след тази дата, крайно бедни на мизерстващи граждани. Не е добре когато Община Русе е майка за едни свои граждани и мащеха за други граждани, при едни и същи подоходни критерии.

          УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

          За да не изглежда това предложение като предизборен пи-ар, каквото то не е според мен, считам че, ако имате съответната готовност трябва да допълните внесения материал съобразно направените от мен възражение или да го оттеглите за допълнителна доработка и ново внасяне на следващото заседание на общински съвет.

Надявам се направените от мен бележки да бъдат споделени в разискванията по точката и от общинските съветници.   

БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари