Мария Толева със съвети кога и как трябва да приемаме магнезий

1
Голямото разнообразие на продукта обърква хората и те не могат да преценят кой е подходящият вид за техния организъм
Голямото разнообразие на продукта обърква хората и те не могат да преценят кой е подходящият вид за техния организъм Снимка: Фейсбук

Магнезият е сред най-ценните минерали, от които се нуждае човешкото тяло. За съжаление, организмът не може да го произвежда сам, поради което се налага да си го набавяме чрез храна или под формата на хранителна добавка

Магнезият е от съществено значение за множество аспекти от здравето ни - за силна костна система, за повече енергия, за противодействие на ефектите от стреса, за подобряване на съня, за регулация на нервната система, за протеинов синтез. Полезният минерал участва в повече от 600 реакции в човешкото тяло и поради тази причина представлява незаменим елемент, чиято функция не бива да се подценява и пренебрегва. Макар да можем да си набавяме магнезий чрез някои храни като зеленолистни зеленчуци, авокадо, ядки, банани, пълнозърнести храни, невинаги това е достатъчно за тялото и е възможно да се стигне до магнезиев дефицит.

Кои са най-честите симптоми на липса на магнезий в организма?

  • Силно главоболие;
  • Крампи в мускулите;
  • Загуба на апетит;
  • Гадене и влошено храносмилане (диарии или запек);
  • Липса на енергия;
  • Лесна уморяемост;
  • Слабост в крайниците.

Това, което много хора вероятно не знаят е, че има няколко вида магнезиеви соли, като всеки от тях помага за различни процеси и състояния, разказва русенката Мария Толева. Тя е хабилитиран специалист по приложения в медицината на биологично активни вещества, извлечени от природни източници, етерични масла и лечебна козметика.

Спектърът на помощ може да бъде огромен: от кожни проблеми и акне до стрес, умора, безсъние, констипация.

Един от честите проблеми, свързани с магнезия, който се предлага като хранителна добавка е, че е трудно да изберем кой е подходящ за нас поради огромното разнообразие. Ако и вие не сте запознати с магнезиевите соли, ето накратко основните видове и тяхното приложение.

Магнезият може да съществува в следните  форми :

Магнезиевият цитрат - магнезиевата сол на лимонената киселина е  най-усвояемата  форма на магнезия.  Използва се  в повечето  висококачествени лекарства ,защото  поддържа нормалната здравина на костите и зъбите, укрепва нервната система,  помага при психо-емоционалния баланс при стресови ситуации и подкрепя правилното функциониране на сърдечно-съдовата система и нормалния сърдечен ритъм.

Магнезиев малат - магнезиева сол на ябълчената киселина, добре облекчава хипомагнезиевите мускулни крампи, облекчава умората и алуминиевата интоксикация в организма.

Глицинат и магнезиев бисглицинат - добра форма на магнезий, смесен с глицин, е подходящ за синдром на хронична умора и тазова болка, добър, защото не предизвиква слабително действие.

Магнезиев треонат- в комбинация с треонова киселина, според  проучвания подобрява дългосрочната и краткосрочната памет.

 Магнезиев оротат- съединение на магнезий с оротна киселина, има преобладаващ ефект върху сърдечния мускул, използва се за нарушения на ритъма и ИБС от типа пролапс на митралната клапа. Прилага се като инградиент в кардио медикаментите.

Магнезиевият сулфат - комбиниран със сярна киселина, се използва в соли за вана (в тази форма е практически незаменим), в „известни“ интравенозни  инжекции, главно за облекчаване на хипертонични кризи.

Магнезиевият хелат е форма на магнезий, обработен в аминокиселина, за да улесни бионаличността. Усвояването му е -90% , не променя киселинността на стомаха, за разлика от формите, комбинирани с киселини, следователно е подходящ за всички , но съответно по-малко ефективен при запек и други стомашно-чревни дискинезии, но рядко се среща в търговията на дребно и е скъпа форма на магнезий.

Магнезиев оксид - може да се използва само в случай на намалена стомашна киселинност, в други случаи причинява тежка осмотична диария, слабо усвоим. Евтин като суровина.

Магнезиев хлорид - използва се главно като сол за баня с успокояващ ефект върху нервната система.Не се препоръчва за вътрешна употреба

Магнезиев лактат- изкуствено синтезирана, евтина форма на магнезий, има общоукрепващ ефект, само като помощно вещество.  Използва се в повечето магнезиеви препарати като допълващ компонент.

Магнезиев карбонат – Той представлява неорганично съединение, получено по химичен път с цел да намалява калцификацията на коронарните артерии. Има ниски стойности на бионаличност и скорост на усвояване.

Магнезиевият аспартат и глутаматът - по-добре е да не се използват, принадлежат към класа на ендотоксините.

Магнезият е тясно свързан с калция, витамините К2 и D3. Балансирането на тези четири елемента ще ви помогне да бъдете здрави без усложнения.
Само за функцията на щитовидната жлеза магнезият има по-малко значителен ефект от селена, йода и желязото.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари