Мария Габриел за Шенген: Не можеше да има различен резултат

2
България става пълноправен член на Шенгенското пространство
България става пълноправен член на Шенгенското пространство Снимка: Facebook

България става пълноправен член на Шенгенското пространство

"Присъединяването на България към Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз. Благодаря на правителствата и политиците, които са работили за напредък за постигане на този приоритет.

Бих искала специално да благодаря на Бойко Борисов за всеотдайната и последователна работа по темата, на парламентарните групи, подкрепящи правителството, на българските евродепутати. Моята позиция по темата и принос за постигане на тази цел е от над 10 години - като член на Европейския парламент, на Европейската комисия, като вицепремиер и министър на външните работи.

България показва ежедневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз. Разполагаме със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС – https://home-affairs.ec.europa.eu/reporting-results-pilot….

Благодаря на екипа до мен за нелеките преговори и преодоляването на трудните, изглеждащи обезкуражаващо понякога, моменти. Оценявам перфектната ни координация и убедителни резултати с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на който ще продължа да разчитам.

Благодаря за взаимното уважение и конструктивния подход на Нидерландия.

Благодаря на Австрия за интензивния диалог и разчитам на тях за повече резултати през 2024г.

Благодаря на държавите членки на ЕС, на Европейската комисия, на Европейския парламент, на Испанското председателство на Съвета на ЕС, на Генералния секретариат и на Правната служба на Съвета.

Благодаря, че работихме заедно и в тези празнични дни, за да постигнем напредък по важен национален приоритет за България.

В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес, не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия, 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес. С приемането на сегашното Решение на Съвета на ЕС, България става пълноправен член на Шенгенското пространство с поетапно отпадане на контрола по различните видове граници - от края на март 2024 г. ще отпадне контрола по въздушните и морски граници. През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници", написа Габриел в социалната мрежа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    12
    До 112
    Австия ти го каза бе путко вмирисана усраинска АВСТРИЯ НЕ 5та колона не РУСИЯ АВСРИЯ ИСКА ТЕЯ ДЖИХАДИСТИ ИНАЧЕ ШЕНГЕН НЕМА! Пожелавам ти всичките тея 6000 да се редетят по 6000 пъти на жена ти и на детето ти боклук!
  • -5
    11
    112
    6000 бежанци от Сирия и Афганистан ! Пълна лъжа на пропутинската пета колона ! Това е поредната хибридка на съветската пропаганда в България ! Нищо такова няма ! Прост и неук НАРОД . Това е ! Осъзнай се бе човеко !
  • 6
    10
    Датигозавър Рекс
    Нали бизнесът имаоше недостиг на квалифицирани кадри? Ето решението - да си напълнят фирмите с афганистанци!:)
  • 8
    9
    Аллах Акбар!
    Това са 6000 гладни гърла, които трябва да се хранят от данъците на българите. А, тези араби имат висока популация, развъждат се повече и от циганите ни. Известни са с арабския мързел и манталитет, които близкоизточни характери ще породят много проблеми.
  • 4
    8
    до 6
    Ясно от кои си, от новите комуняги! Кой те знае, че си жив, че даваш наклон в живота на хората кой къде да ходи?!? Темата е за Шенген и какво ще донесе това, а ти си от тези, за които линията на партията е най-права, дори когато е крива!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари