Мановият мед никога не се "захаросва"

7
Как да разпознаем чистия манов мед?
Как да разпознаем чистия манов мед?

В началото на месец април Странджанският манов мед стана осмата българска храна със защитено име.

Той влезе в списъка на Европейския съюз със защитени наименования за произход. Новината беше посрещната с радост от производителите, защото през времето на този уникален продукт се е гледало и по друг начин.

Спомням си преди много години, този мед беше непознат за хората, дори отхвърлян и недооценен заради непознаването на неговите качества. На пазара се гледаше на него като на некачествена стока, най-вече заради черния цветът му. А той е уникален със своите качества, съдържание и начинът по-който го събират пчелите.“, разказва пред Actualno Иван Георгиев, който е пчелар от 55 години.

Дългогодишният пчелар разказва, че мановият мед се образува от падналата върху дъбовите листа мана. Това са микроскопични организми, тъй наречените листни въшки. Пчелите ги събират, внася в кошера и обработват. Процесът се извършва през лятото и есента, само в дъбовите гори на Странджа планина.Всяко нещо което става популярно в повечето случаи има своите фалшификати.

Как хората, които си купуват мед, да разпознават кой е истинският, чистият продукт?

“Единият от начините е като се постави малка капчица манов мед върху хартия. С химически молив се пробва да се пише върху меда. Ако моливът остави следа, медът не е чист. Другият отличителен белег на мановият мед е черният му цвят“, казва производителят на мед.

Има и нещо друго много важно, което трябва да знаят купувачите, добавя Иван Георгиев, а то е че, мановият мед никога не се втвърдява, не се захаросва, както става с нектарния мед при ниски температури.

Пчеларят обаче предупреждава, че поради своите различни качества, странджанският манов мед може да не се хареса на всеки организъм. За някои хора той е прекалено силен и както всяка храна към него трябва да се подхожда внимателно и да се консумира с мярка.

Иван Георгиев припомня, че не случайно поговорката „Падна манна небесна“, която е символ за благословение, се свързва с този вид черен странджански мед, с уникален произход и качества.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари