Майстор ножар от Русе изнася урок пред колегите си на изложение в Сопот

1
Калоян Яков показва как се прави векторен файл на нож, необходим за лазерно или водно рязане
Калоян Яков показва как се прави векторен файл на нож, необходим за лазерно или водно рязане

Калоян Яков показва как се прави векторен файл на нож, необходим за лазерно или водно рязане

Близо 70 майстори от всички краища на страната идват през уикенда в Сопот. Те се събират в Занаятчийския еснаф, където ще мерят своите умения да правят ножове, пише Марица. Участниците ще споделят помежду си част от тайните на занаята, които са научили през годините. Те ще коват парче нагорещено желязо, за да му придадат форма, ще го острят на гриндер, ще го шлифоват, докато стане оръжие, кухненско пособие или колекционерско бижу. Всичко това ще се случва пред погледа на стотици посетители, които Сопотският еснаф ще приеме в събота и неделя.

Събитието е десетият пореден пленер „Работилницата“ и девети, посветен на ножа.

Душата и сърцето на пленера е големият майстор на украсено оръжие Евгени Димов. Именно той постави началото и вече десет години събира ножари от България и чужбина.

"Всяка година пленерът има определена тема, тази година тя е посветена на неръждаемата стомана и на нейния откривател Хари Бриърли, роден в Шефилд, Англия. Сега се навършват 110 години от направата на първия неръждаем нож и ние непременно ще отбележим този факт", разказва пред „Марица“ майстор Евгени.

Откритието, както в повечето случаи, става случайно. Бриърли забелязал, че една от амалгамите, от която направил стомана, не се повлиява от спиртен разтвор на азотна киселина. Но цяла година никой не искал да обърне внимание на този факт, който ще се окаже решаващ в индустрията. Едва тогава една фирма направила 12 ножа от стоманата на Бриърли, които украсила с дръжки от кравешка кост. Още в Първата световна война това откритие влиза в употреба ​- някои части на оръдията вече не се поддават на корозия.

"В днешно време за направата на нож се използват различни стомани - и ръждаеми, и неръждаеми", разказва Евгени Димов. "Зависи какъв нож иска да направи майсторът. Напоследък много популярна стана така наречената дамаска стомана - смесването на два или три вида стомана дава характерна шарка, която някои майстори харесват", уточнява той.

Преди да видим шарката обаче, имаме само парче желязо. То започва да става нож от момента, в който попадне в ръцете на ковача. Точно там, в огнището на работилница „Тих труд“ в двора на Сопотския еснаф, ще нагряват и ще коват горещото желязо. Тази година това ще става под зоркия поглед на майстор Николай Николов, който е старши в тази работилница и ще следи всяко движение и на този, който нагрява и кове желязото, както и на хората, дошли да наблюдават.

В другия край на двора, точно срещу работилница „Тих труд“, от която ехтят чуковете, се разнася характерното стържене на метала. Там е другата работилница - „Чисти ръце“. В нея майсторите остъргват формованото с чуковете горещо желязо и му придават форма на нож. Заострянето става на гриндерите, а шумът от чукове и стърженето е невъобразим, но в същото време много вдъхновяващ.

В хода на всеки пленер има няколко урока - майсторите предават своя опит помежду си и на по-неопитните в занаята.

Тази година Слав Славов от Нова Загора ще представи „S гринд“ стъргане, тоест как да направиш добре една специфична форма на острие.

Калин Митов от Кюстендил ще разкрие своя начин за правене на сканди кания.

Третия урок ще изнесе Калоян Яков от Русе. Той ще обясни на колегите си как да направят на компютър векторен файл на нож, необходим за лазерното или водното рязане ​- едно много необходимо за майсторите знание.

В пленера през годините са участвали майстори и от други държави, припомня Евгени Димов. В един ден през май 2019 г. в Сопотския еснаф се събраха Александър Бельй от Беларус, Евгений Добрин от Русия, Володимир Бордига от Украйна и Брайън Бейти от САЩ. В същото време в двора и в работилниците работеха още поне 50 български майстори. Атмосферата е неповторима, споделя легендарния занаятчия от Сопот.

Освен че са със златни ръце, ножарите са и с неподражаемо чувство за хумор и забава. Между уроците, усилената работа, търговията, която също е част от пленера, има часове на разтоварване. Две поредни години, преди пандемията от ковид да прекъсне за кратко провеждането на пленера на живо, в майските дни в Сопотския еснаф майстори пр​авели занаятчийска бира. Изваряването продължавало по всички правила, след това напитката била дегустирана от всички.

Тази година ще има своеобразно състезание по рязане на луканка

"Осигурили сме 15 парчета домашна луканка и 30 грамоти за участниците в състезанието", издава ден преди събитието Евгени Димов. Навремето в Карлово имало един прочут винар, който прав​ел и луканки. Тогава по къщите минавали акцизни ​- инспектори, които мерят колко вино и ракия е произвел стопанин​ът, и според градусите и обема, начислявали акциза на стоката. Този майстор ги посрещал с едно парче луканка, но винаги нарязано по четири различни начина. Акцизните винаги смятали, че опитват четири вида колбас -толкова били различни и на вид, и на вкус.

"Стана традиция по време на пленера да се представя и една специална изложба ​- на майсторножар, на гравьор на оръжие и т.н. Тази година изложбата е „Българската тютюнева индустрия през годините“ ​- това е колекцията от цигарени изделия на Димитър Георгиев от Силистра. Сбирката е впечатляваща - само цигарените изделия на братя Томасян от Пловдив са колекция в колекцията", разказва Евгени Димов.

Великолепният финал на ножарския пленер в Сопот винаги е връчването на дипломите на майсторчетата - децата от школата на Евгени Димов, която той води повече от 10 години. Те са 10-12-годишни момчета и момичета и под ръководството на сопотските майстори са се докоснали до характерните за града занаяти.

Церемонията е живописна и емоционална и си заслужава да се види и съпреживее. Самият майстор Евгени направил първия си нож, когато бил на годините на сегашните майсторчета. Захванал занаята години по-късно, вече 20-22-годишен младеж.

Запленен от традициите на старите занаяти, Евгени Димов смята, че приемствеността между поколенията ще осигури място на тези традиции в живота и на следващите поколения.

Занаятите, макар и старинни, винаги са част от иновациите, обяснява майсторът от Сопот. "През октомври в града на Вазов ще има още едно събитие ​- Secret meeting - традиционна среща на гравьорите, която досега винаги е била затворена. Този път тя става открита, на 12 и 13 октомври ще покажем гравиране на запалка „Зипо“, анонсира Евгени Димов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари