Майкъл Джордън натрупа богатство от 1,9 милиарда долара

0
Бизнесът се оказа по-успешен за него дори от баскетбола
Бизнесът се оказа по-успешен за него дори от баскетбола

Когато има дискусия за най-големия играч на НБА, името на Майкъл Джордан неизбежно е първото, което хрумва на хората. И с причина: той е един от най-титулованите играчи.

Но може би най-изненадващото нещо е, че за всички постижения в кариерата си на баскетболист Джордан е изкарал само $90 милиона.

Това обаче не му попречи да натрупа богатство, което днес достига 1,9 млрд. долара. По-голямата част идва от два източника: спортните продукти с марка Jordan и баскетболния отбор Charlotte Hornets (Шарлът Хорнетс), пише Economic.

Основателят на Nike Фил Найт подписва рекламен договор с Джордан, когато той е още новобранец в НБА през 1984 г. Найт дал само $250 000, за да го вземе от UNC.

Джордан всъщност предпочитал Adidas, но компанията не искала да подписва с играчи с височина под 7 фута. Както може би се досещате, това се оказва доста лош избор за Adidas.

Джордан доминира на пазара на спортни обувки и неговата марка Jordan носи повече от 3 млрд. долара приходи всяка година.

Междувременно легендата на НБА купи миноритарен дял в Хорнетс през 2006 г., а през 2010 г. стана и мажоритарен акционер срещу 175 млн. долара.

Въпреки че достигна до плейофите едва три пъти, откакто Джордан придоби собствеността, стойността на тима продължава да нараства. Сега той струва повече от един милиард долара, а Джордан притежава 90% от него.

Освен спортния бранд Jordan и Хорнетс, бившият баскетболист има спонсорски сделки с няколко компании. Партнира с Hanes повече от 30 години, както и с Gatorade и Upper Deck.

Джордан си партнира само с брандове, в които вярва и не се отказва от стратегията си през годините. Той е получил приблизително 1.85 млрд. долара от своите рекламни договори, много повече от всеки друг спортист.

Джордан е първият спортист, станал милиардер, а се очаква да има състояние от над 2 млрд. долара още догодина. Дори и да не мислите, че той е най-великият баскетболист на всички времена, ясно е, че е най-добре печелещият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари