Либерализацията на тока се отлага

1
Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители
Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители

Депутатите отложиха с година либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители

Това стана с гласуваните на първо четене три законопроекта за промени в Закона за енергетиката. На 5 октомври парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

В обобщения доклад на Комисията по енергетика вносителите на законопроектите обобщават, че въведената в края на 2023 г. либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители засяга около 1/3 от електроенергийния пазар в България и над 4,6 млн. битови клиенти. Изтъква се, че премахването на регулираните цени за битовите потребители ще доведе до тежки социални проблеми и се предлага отлагане с една година на либерализация на пазара на едро на електроенергия.

Първият законопроект за промени в Закона за енергетиката е внесен от Корнелия Нинова и група народни представители и на първо четене бе подкрепен със 151 гласа "за", 41 - "против" и 4 "въздържали се".

Този, внесен от Красен Кръстев от ГЕРБ-СДС и Рамадан Аталай от ДПС, също бе приет със 122 гласа "за", 43 "против" и 31 "въздържал се".

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Павела Митова и група народни представители от "Има такъв народ", също бе подкрепен със 148 гласа "за", 44 "против" и един "въздържал се".

Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от Даниела Божинова, Васил Тодев и Венко Сабрутев с 40 гласа "за", 124 - "против" и 32 - "въздържал се".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари