Лекар: Около 20% от мозъчните инсулти се дължат на поражения по сънните артерии

108
Мозъчният инсулт е едно от медико-социално най-значимите заболявания в днешно време, казва д-р Мартин Александров
Мозъчният инсулт е едно от медико-социално най-значимите заболявания в днешно време, казва д-р Мартин Александров Снимка: News.bg

Мозъчният инсулт е едно от медико-социално най-значимите заболявания в днешно време, казва д-р Мартин Александров

Доктор Мартин Александров е лекар в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина". Завършил е Медицински университет, София през 2022 г. От 10.04.2023 е лекар специализант в УМБАЛ "Св. Екатерина". Член е на БЛС и на БНДСЕХА.

Мозъчният инсулт е едно от медико-социално най-значимите заболявания в днешно време, казва д-р Мартин Александров в интервю за News.bg.

Д-р Александров, да поговорим за мозъчните инсулти, едно от социално значимите заболявания?

Около 20% от мозъчните инсулти се дължат на поражения по сънните (каротидни) артерии. Поради високото ниво на смъртност и заболеваемост сред популацията, както и високите му разходи за лечение и рехабилитация, мозъчният инсулт е едно от медико-социално най-значимите заболявания в днешно време. Нерядко мозъчните инсулти могат да се дължат на стеснения на сънните артерии. Сънните или каротидни артерии заедно с вертебралните артерии осъществяват мозъчното кървообращение. Както и всички останали артерии, каротидните артерии се засягат от атеросклероза. Атеросклерозата представлява прогресивен процес, увреждащ артериалните съдове в организма. Изразява се в образуване на атеросклеротични плаки по стената на артериалните съдове, които стесняват лумена им. Исхемичните мозъчни инсулти /ИМИ/ представляват загуба на мозъчна тъкан следствие на тромбози или емболии на мозъчните артерии. Проявата им може да е най-различна в зависимост от локализацията на засегнатия участък от мозъка като парези и парализи на крайниците, нарушения в говора, зрението, походката, промени в съзнанието и поведението. Промените в мозъчната тъкан при исхемичните мозъчни инсулти са необратими, а неврологичната дисфункция продължава повече от 24 часа.

Кои са рисковите фактори?

Рисковите фактори, които водят до атеросклероза и стеснение на сънните артерии са напреднала възраст, повишено артериално налягане, дислипидемия - повишени нива на холестерол в кръвта, тютюнопушене, генетична предразположеност и по-често се наблюдават при мъжете.

Как да разпознаем симптомите?

Каротидните стенози в много случаи са асимптомни, също така те могат да се проявяват с разнообразие от симптоми. Едни от най-честите са шум в ушите, световъртежи, припадъци, замъглено зрение, както и загуба на зрение. Могат да се проявяват и с т.нар. транзиторни исхемични атаки, които представляват неврологична дисфукция в резултат от недостатъчно кървоснабдяване на дадена зона от мозъчния парехним и могат да се проявяват със симптоматика на исхемични мозъчни инсулти, като продължителността им е от няколко минути до 24 часа. По-просто казано тразниторните исхемични атаки могат да се сравнят с инсултите с разликата, че са преходни състояния и не продължават повече от 24 часа.

Как се диагностицира?

В днешно време най-често използваното изследване е дуплекс сонографията на каротидни артерии. То е лесно осъществимо, широко достъпно, неинзвазивно и евтино. С него може както да се диагностицира, така и да се проследяват лекуваните пациенти или прогресията на заболяването. В някои случаи се налагат и допълнителни образни изследвания като компютърно-томографска, магнитно-резонасна ангиография или дигитална субтракционна ангиография.

А какво е лечението?

Лечението може да бъде консервативно-медикаментозно с промяна в хигиенно-диетичния режим и контрол на рисковите фактори, ендоваскуларно и оперативно. Метод на лечение се избира въз основа на анатомичните и морфологичните особености на пораженията, общото състояние и коморбидностите на пациента и не на последно място от предпочитанията на пациента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Д_р Цонев
    Кога завърши и вече всичко му е ясно за инсулт. ,,Пораснали палци по...ха квачки"
  • 1
    2
    Живко
    И аз претърпях инсхимичен мозъчен инсулт 22година август и още не мога напълно да се излекувам хапчета вицетин,егитромб,конкор,норвакс нито ми дадоха чужда помощ от ТЕЛК нито нищо на 6 шестия ден ме изписаха от болницата полу излекуван с подобрения и от ТЕЛК за да ми влезе ТЕЛК решението в сила валидно за един печат заверка само ги чаках идиотите български 45 дена.Трябва да има олекотена и бърза процедура за съдене на България в Страсбург че скорое остане намалее населението до 4-5 милиона в България заради тези идиоти законотворци медици и други проблем Данакозаплатаджии Български.
  • 2
    1
    Иванов
    От толкова поданици пак не разбрах детайлни всички причини и лечения на инсулти,и защо веднага не се дават поне 50% задължителен ТЕЛК.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари