Легенда за връзката на Влад Дракула с Русе

2
Именно тук Влад придобива името Цепещ, за да се превърне в литературния образ Дракула
Именно тук Влад придобива името Цепещ, за да се превърне в литературния образ Дракула

Град Русе е с богата история и минало.

Времената и перипетите през които минава са оставили своята следа и до днес.Запазвайки своя дух,той успява да съхрани и предава тази история на нас,както и на идните поколения. Всеки един етап от неговото развитие носи със себе си и вижданията и представите на своето време.

Ролята която е изпълнявал град Русе през османското владичество е от значителна важност. Но в сърцето си,градът крие своята мистична и загадъчна страна. Страна,която освен че ни разтърсва,кара ни дори да настръхнем,събужда чувства на гордост и възхищение.

Една от множеството легенди които и до днес будят именно тези чувства описани по-горе,е легендата за Влад трети.

През 15 век Влад трети и неговият брат са били дадени като заложници от своя баща на турския султан.Прекарали 2г.в Басарбовския манастир,който бил получен като зестра от цар Иван Александър,при сватбата му с принцеса Теодора.

След края на своето заточение през 1462г. ,Влад трети превзема град Русе проявявайки нечувана жестокост.Той разорява града и побива 6000 османци на кол.Този жесток метод не е християнска практика,и точно това уплашило враговете.Според легендата  успява да влезе в града през таен проход,намиращ се под река Дунав.Единия вход се е намирал в центъра днешния град Гюргево,а другият на сегашния площад 19 февруари, до завод Арда.

В края на 18 век двата входа на тайния тунел били замаскирани,като се построяват часовникови кули.Русенската часовникова кула била съборена през 1919г, като от нея остава само плоча с надпис на турски език,запазена и до днес.

Тази битка се е провела на Гергьовден,защото се смята че светеца е покровител на Русе и Гюргево.В герба на Гюргево има два символа – Св.Георги,който убива змея и часовникова кула. Влад трети има много силно присъствие в района на Русе и Гюргево, и не случайно в Гюргево има негов паметник като защитник  от османските турци.

Не е ли редно да построим негов паметник и в Русе?

Именно тук той придобива мрачното си име цепещ, за да може по-късно да се превърне в литературния образ на Брам Строкъл „Дракула“.

За това че Русе и Гюргево имат обща история което е час от европейската история,поради което ги очаква добро бъдеще в Европа на регионите.

Десислава Костадинова

Източник: Легендите на Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари