Лазарки орисат за здраве и берекет

0
Празникът винаги се отбелязва осем дни преди Великден
Празникът винаги се отбелязва осем дни преди Великден Снимка: Архив / Dunavmost

Празникът винаги се отбелязва осем дни преди Великден

Тази събота е Лазаровден. Празникът винаги се отбелязва осем дни преди Великден. С него започва подготовката за предстоящата Страстна седмица.

Лазаровден се свързва с възкресения от Исус Лазар. Празникът е известен още с наименованията: Лазарица, Лазар и Лазарова събота.

Лазар от Витания и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и повярвали в неговата мисия. Според евангелието Лазар се разболял и умрял, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан. Месията обаче се върнал и възкресил покойника, който по-късно станал епископ на процъфтяващия кипърски град Китион.

Традицията повелява на Лазаровден да се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).

Лазарки лазаруват на днешния ден. Според традицията се включват момичета на възраст от 6 до 12 години. Момичетата обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.

В миналото на Лазаровден, момците от селото са поисквали ръката на своята избраница. Вярва се, че която мома не е лазарувала, тя няма да се ожени.

Имен ден днес празнуват Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари