Красимир Иванов: Жилищният балон у нас вече се пука

28
Хората живеят в заблуда, че купувайки имот ще направят страхотна инвестиция, заяви икономистът
Хората живеят в заблуда, че купувайки имот ще направят страхотна инвестиция, заяви икономистът Снимка: Dunavmost

С колко ще падат цените на имотите

Балоните на пазара на имоти се случват често. В момента повтаряме балона от 2008 г. Сегашният балон започна към 2016 г. В момента е крайно късно за покупка на жилище. Сега е време за продажба“, каза икономистът проф. Красимир Иванов, по време на конференцията InvestPro, предава bTV.

Според него третото тримесечие на 2022 г. видяхме пика на балона. Пазарът вече се охлажда. От тази година жилищният пазар ще тръгне надолу.

Балонът се характеризира с бързорастящи цени. Масово купуване на имоти. Често психологическият аспект е, че за хората купуването на жилище се смята за гениален ход. Хората смятат, че това е най-важната им стъпка“, коментира икономистът.

Балонната икономика създава илюзорен просперитет. Всичко се купува на кредит. Има една лудост за купуване. Има висока инфлация и обезценяване на парите“, добави той.

"Хората живеят в заблуда, че купувайки имот ще направят страхотна инвестиция. Всъщност дългосрочната доходност от един имот е около 1%. Краткосрочната доходност може да бъде по-добра, ако купите евтин имот и го продадете по-скъпо", каза още той.

"Балонът се пука в рамките на 3-4 години. В този процес цените падат с около 50%, но това може да не е наведнъж, а в продължение на тези няколко години", обясни Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    46
    Купувач
    Поредните сто реда празни думи.
  • 1
    45
    До бонго 82
    Дръж парата в банката иначе инфлацията ще ти изяде и имота па и тебе после с все цървулите
  • 1
    44
    bongo82
    Добре, някой сега може ли да ми обясни като за "малоумен-неразбранник". Ако имаш "n"-ти сметка в банка е ясно, че инфлацията ще ги изяде. Тя, обаче не е достатъчна за да поемеш отговорност сам да купуваш имот, защото системата е така устроена, че да "п-е-бе" клиента и винаги да толерира финансовата система на корпорациите. От тях печелят и банките и всички институции, които са пряко свързани по пирамидата, но яко да "п-е-бе" социото. Искам да попитам: Сметката в банката "n" ще се стопи заради инфлацията, но заради безумието на корпоративния модел е изключително трудно сам да се наемеш да купиш жилище (т.е, пари при пари отиват), но няма как да влезеш в схемата, защото винаги ще си на кредит, който ще плащаш на друг (с лихви). Ако го карат само на "п-е-би другарче", корпорациите (и инвеститорите) винаги печелят, но няма как постоянно да са окей, ако не се бръкнат в джоба, малко и за тези, които ще купят стоката им. 1) Сега, добре ли е за беден човек да купи имот или не, искам РЕАЛИСТИЧНА (колкото се може повече) оценка, а не такава, която да защитава финансовите клъстъри, които никога няма да фалират, но правят така, че другите да го направят (т.е гражданите) и с риск да спечелят повече и повече, няма как да ги удари по егото и да свалят от завишените цени на стоката си за да може тя да се пласира. 2) Ако сумата в банката е в евро, какво според вас е добре да се направи, защото ми се струва, че това е това е убийствено в перспектива за хората, които разполагат с нея. ЕС ще клекне и ще е само на хартия, защото няма да съществува.
  • -2
    43
    Нафарфорий Русенски
    Лихвите в случая нямат много общо с цените на имотите, нито пък инфлацията. Налице е спекула и тя не е от вчера. Тук просто такова нещо като "пазар" няма.
  • 8
    42
    Светославе
    Имот се купува когато е евтин а лихвите са високи, защото когато лихвите намалеят можеш да ги предоговориш а надутата цена на имота е константа. Относно инвестицията в имот на тези цени не е инвестиция. Тя ще ти донесе макс 2 пр. Годишна доходност с наем, но с разправии рискове и нерви
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари