Кръщенето влиза в люто финансово съревнование с бала

1
Броим между 3 и 5 бона, за да шашнем родата, ​най-много гълтат банкетът и подаръците за гостите
Броим между 3 и 5 бона, за да шашнем родата, ​най-много гълтат банкетът и подаръците за гостите Снимка: Dunavmost

Броим между 3 и 5 бона, за да шашнем родата, ​най-много гълтат банкетът и подаръците за гостите

Кръщенето влиза в люто финансово съревнование с бала, показа проверка, направена от „Телеграф“. Семейства броят между 3 и 5 бона, за да шашнат рода и приятели с разточителни банкети, тоалети и подаръчета.

Абитуриентските балове вече започнаха, но успоредно с тях заради затоплянето е скочил и броят на кръщенетата. Сметката показва, че ако се наеме оркестър, фото и видео, цифрата може да хвръкне и до 10 000 лв. Най-евтин се оказва само ритуалът в църквата – между 60 и 100 лева. Ако искаме митрополит да извърши ритуала, таксата е 65 лв. Истински хит сред младите родители е кръщенето и първата годинка да се празнуват заедно.

Сметката

Сметката в заведението за бала и кръщенето зависи от много фактори – какво ще е менюто и броят на гостите, ще има ли жива музика, DJ и пр. Масово банкетите са с по 50 души с куверт по 60 лв. на човек. Само хапването в този случай излиза 3000 лева, като при договорка може да се включи и 50 гр. алкохол, разказаха ресторантьори. Има случаи, в които собствениците на заведенията позволяват вкарването на спиртни напитки, но е факт, че най-голямата печалба идва по тази линия. Отделно се плащат менюта за децата – те варират между 10 – 30 лева. Разходът за торта също е индивидуален, като там цените тръгват от 4.50-5.50 и стигат до 8 лева на парче, но има вариант в това перо да влезе и кувертът, макар и цената му да набъбне.

В момента хит е украсяването на заведението, което варира между 200 и 500 лева, и взимането на подаръчета за всеки гост – бурканче с бонбони, бутониера, магнитче, кутийка и др. Там цените тръгват от 2 лева и стигат до 10 лева за брой.

Подготовката

1000 лв. струва подготовката за едно кръщене. Това каза Радостина Георгиева, която до момента е духовна майка на четири деца, а скоро ѝ предстои отново да преживее ритуала. „Осигурявам златно кръстче с верижка, хавлията, погачата, обличам детето отгоре до долу“, разказа тя.

По думите ѝ най-скъпи са кръстчето и верижката. „Кръстчето се благославя и осветява на самото кръщене“, каза тя. Георгиева посочи, че то излиза между 200-300 лв. при цена от 105 лв. за грам, като за момче тя лично взима разпятие, което е около 300 лв. Кръстницата най-често взима комплект, който съдържа надписана кърпа, кърпа за попа, вино, 2 свещи, сапун, кутийки за коса и кръстче, бутилчица със зехтин и папка за кръщелник. Той излиза между 155 и 170 лева. Заделя 20 лева за книга с пожелания.

Друго съществено перо е обличането на детето. То варира между 300 и 400 лева, като крайната сума зависи от това откъде се купуват дрехите“, коментира Георгиева. Тя даде за пример последната си кръщелница, на която роклята ѝ е струвала 139 лева, обувките 55 лева, а бельото и чорапите – 30 лв.

Закована

Ритуалът в Неврокопска епархия струва 65 лева. Нито един свещеник няма право да взима и лев повече от хората, каза отец Георги Танчев, който е архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Той уточни, че в тази цена 35 лева се дължат за документите, а другите 30 лева остават за свещенослужителя, който е отслужил ритуала. Има хора, които искат кръщенето да се направи в дома им или в заведението, където честват празника на детето си. Това води до оскъпяване на услугата, защото отнема повече време на свещеника, а и се харчат пари за пътуването. Когато е близо до храма, няма транспортни разходи, но има случаи, в които свещеникът трябва да пътува 50-60 км само в едната посока.

Според отец Георги Танчев всеки има право да прави кръщене там, където го тегли сърцето. Преди дни кръстил дете заедно с Неврокопския митрополит Серафим в Роженския манастир. "Цената обаче си е утвърдената - 65 лева. Нищо че владика кръщава детето. Даже тридесетте лева си останаха за свещеника в църквата, а не бяха за митрополита", каза още отец Георги.

Старозагорци - в църква, русенци - в манастир

Младите родители в Старозагорско масово кръщават децата си обикновено най-късно до тригодишна възраст. Това коментираха от агенции, които се занимават с организирането на радостни събития. Предпочитанията клонят повече към ритуали в храмовете, отколкото в близките манастири.

Цената в църквите е 100 лева, а в манастирите, като например Шипченския, тя достига 500 лева.

В Русенско най-предпочитан за ритуала е Басарбовският скален манастир.

Кръщенета се извършват целогодишно, като цената е 185 лева, но в нея са включени и таксите за видеозаснемане, фотозаснемане, стойността на подаръчния комплект с икона, издаването на кръщелно свидетелство. Тук се записват имената на детето и кръстниците и се четат от свещеника по време на служба в продължение на една година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари