Корейци ще купят два завода за автомобилни части у нас

0
500 работни места ще се отворят
500 работни места ще се отворят Снимка: Money.bg

Корейска компания с дейност в автомобилния сектор има интерес да инвестира в България.

Става въпрос за дружество, което е лидер в производството на компоненти за коли, става ясно от официално съобщение на Министерство на икономиката след среща на ресорния зам.-министър Лъчезар Борисов с представители на дружеството.

Според информацията компанията е готова да отвори два завода в страната с близо 500 работни места. Това ще бъде част от стратегията на нейното ръководство за диверсифициране на производството й. Засега не се посочва къде може да се намират двете бази в страната.

"Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 година, като впоследствие производствените мощности в България да се разширяват", се посочва в съобщението на министерството.

"Страната ни е атрактивна инвестиционна дестинация за автомобилната индустрия. Вече е ясно, че някои от важните цели на нашето сътрудничество могат да бъдат, популяризирането на корейски проекти в индустриалните зони в България, както и привличането на повече корейски инвестиции в автомобилния сектор и в развойни центрове в страната", коментира Борисов.

През последните години автомобилният сектор е сред тези, които успяват да привлекат най-много чуждестранни компании. Преди време зам.-министър Борисов коментира, че  в страната работят около 170 дружества в този сектор, като те допринасят за 4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Също така тези фирми дават работа на над 40 000 души.

Борисов коментира тогава, че проекти на стойност 800 милиона лева, създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от ресорното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари