Колко струват 100 км пробег на електромобил при зареждане от бензинов генератор

14
Може ли е да се спестят пари, когато се кара електрическа кола?
Може ли е да се спестят пари, когато се кара електрическа кола?

Може ли е да се спестят пари, когато се кара електрическа кола?

Предвид ситуацията подобни анализи ще стават все по-полезни както за собствениците на електрически автомобили, така и за собствениците на автомобили с двигатели с вътрешно горене. В края на краищата, през лятото много хора в Европа мислеха за (и купиха) електрическа кола, докато сега, напротив, мислят за осъществимостта на закупуването и/или използването на коли с ДВГ, защото електричеството в Европа става все по-оскъдно.

Възможно ли е да се спестят пари, когато се кара електрическа кола и какво да се прави с нея като цяло, когато няма ток.

В конкретния пример изчисляваме разходите за гориво при зареждане на електрически автомобил BYD E2 (най-евтиният електрически автомобил на пазара с пробег от 400 км) от генератор. Доскоро подобна идея изглеждаше абсурдна, но не и днес, пише Факти.бг.

Взимаме за пример един експеримент, направен с най-достъпния електромобил с пробег от 400 км - BYD E2 - между другото, тази електрическа кола в момента струва $19 000 - чисто нова без пробег! И така, експериментът включва 7-киловатов бензинов генератор, който средно консумира 2,45 литра бензин на час непрекъсната работа. Нека да бъдат 2,5 л/ч.

BYD E2 е оборудван с батерия с капацитет 43,2 kWh. Тоест, зареждането му от генератора ще отнеме около 7,5 - 8 часа и около 20 литра гориво (в лева - приблизително 60). Като вземем предвид автономното разстояние, което колата може да измине с едно зареждане и която е на ниво от 400 км, получаваме следното:

100 км пробег ≈ 15 лв. или 5 (!) литра бензин A-95. Така, че в най-лошия случай един масов електромобил ще харчи 5 на 100.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    9
    Александър Добрев
    Израборката на батериите може да се извършва при контролирана среда, докато автомобилите с вътршно горене щъкат навсякъде и ръсят и димят вредни елементи безконтролно, това е разликата! Болшинството от ел. колите поне през слънчавите сезони ще се зареждат от соларни паркове, около магистралите. Никой не говори за проектиране от сега на силови подстанции около магиатралите и други пътища от високо към низко напрежение, само един среден елвктромобил с бърз заряд консумира моментна мощноат 100 до 250 киловата. Това не става с 230 волта от съседното село, ще клелна само от един автомобил включен на бърз заряд!!!!
  • 2
    8
    Бсй Соичиро
    И от древни времена от Хонда
  • 2
    7
    Qwert
    Да го кажем така тази идея вече е реализирана в нисан Кашкай с двигател e power. Зареждаш бензин караш електричка. Гори горе долу 5 на 100
  • 27
    6
    Воин
    Интересно е, че жалките човекоподобни не разбират как след време батерията на Ел-колата ще струва колкото нея. Също не осъзнават колко по-токсично и съсипващо околната среда е направата на батерия и липсата на рециклиране. Също колко АЕЦ-а ще са необходими за високото потребление на ток, ако всички минат на Ел-коли. Също това, че изсичат горите и унищожават всички тревни площи из градовете и ги превръщат в бетонени джунгли за бройлери, а после колите им били виновни. Няма по-жалко и самоунищожаващо се и алчно нещо от човешкото същество...
  • 12
    5
    до 4
    А ти, поете, като си виждал защо не коментираш статията и да ни осветлиш как всъщност стоят нещата? По Делиормана откога имате електро автомобили?:)
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари