Колко сол ни трябва, за да сме здрави

0
През топлите дни е необходимо да се консумира повече сол
През топлите дни е необходимо да се консумира повече сол

Каменната и морската сол винаги е играла важна роля за хората. Тя не е само подправка. Солта съдържа елементи, които определят здравословното ни състояние

Смята се, че ако е нямал сол на борда на кораба си, за да осоли месото, Колумб нямаше да стигне до Америка, припомня Gotvach.bg

Селските жители знаят, че кравите обичат да лижат човешките ръце.

Животните облизват ръцете, за да поемат солената пот заедно със съдържащите се в нея микроелементи. Микроелементи намират животните и в каменната сол.

Но пречистената сол, която ползваме всеки ден, не съдържа микроелементи, това е просто натрий. Животните заболяват сериозно, ако нямат каменна сол, която съдържа магнезиеви йони.

Съвременните технологии лишават солта от най-важните й елементи – йод, магнезий, литий, селен, цинк, олово. Ако цените здравето си, използвайте каменна сол вместо пречистената до натрий.

Смята се, че морската сол съдържа пълен комплекс микроелементи, както и непречестината каменна сол. При заболявания на бъбреците солта е забранена.

При затлъстяване също трябва да се ограничи консумацията на сол, защото солта задържа водата в организма. При сърдечно-съдови заболявания също не се препоръчва консумацията на сол.

По същия начин като солта действа излишното количество захар и месо. Намалете рафинираната захар, месото и солта, а ако солите, го правете с каменна или морска сол.

Здравият човек има нужда от четири до петнадесет грама сол дневно. Хипертониците не трябва да надвишават повече от един грам сол дневно. През топлите дни е необходимо да се консумира повече сол.

Когато се потите, губите не само солена вода, а също така аминокиселини, витамини, минерални соли, калций, калий, хлор. Недостатъчното количество сол също се отразява зле на организма ни – появяват се жажда, умора, спазми на мускулите, загуба на апетит, гадене и повръщане.

Когато жената е бременна, тя иска солена храна, защото плодът изсмуква солите от организма й, тъй като са необходими за развитието му. Недостигът на сол може да увеличи риска от слънчев удар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари