Кой лови змиите в Русенско?

2
Кои влечуги са опасни?
Кои влечуги са опасни?

Кои влечуги са опасни?

Със затоплянето на времето и пролетните ухания, идва времето и на нежеланите срещи с различни влечуги.

Как се действа при среща със змия в градски условия и кой лови змиите в Русенско?

В социалните мрежи вече се появиха снимки с истерични послания как някой си видял змия в града.

Човекът, чийто телефонен номер е на разположение на спасителите от 112, е биологът Венцеслав Петков от Екомузея с аквариум:

"Змиите не са нито лоши, нито грозни, нито отровни в голямата си част. Те са просто различни. За хората змията е свързана с фантазията, с тъмното, с потайността, затова се и страхуват.

Хората се чудят как змията се храни с животни, които имат четири крака, питат се защо змиите нямат клепачи и гледат "втренчено", как си сменят кожата, защо си я сменят...", разказа с усмивка Венцеслав Петков, цитиран от БНР.

Петков разказа как успокоява хората, които му звънят, за да ги спаси от змия...Биологът поясни и кои са отровните змии и от кои влечуги трябва да се пазим.

Според него змийското ухапване е опасно за децата до 18 години и по-възрастните хора, или такива с алергии и болни сърца.

Пепелянките са отровни и се срещат почти навсякъде у нас, в градовете също, докато усойниците се срещат на надморска височина от над 700 метра нагоре, каза още Петков.

Змиите са глухи, те също се страхуват от нас, ако почуквате с пръчка, те ще избягат от вас, освен, ако не е дълбоко заспала.

"Те хапят само, за да се предпазят от вас", допълни биологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Борко
    ГРАДЕЖ са спецове по укротяване на змии. Пример няма да ви дам, но се досещате за какво ви говоря. Май боата ще ме глътне
  • 0
    6
    Комсомолеца
    Нямам спомен през голям период време ,поне докато не прогледаха Нешънъл Географик и Дискавъри някой да е търсил змиеловци или змиеукротители.Поне до 2004 г.Просто ги заобикаляш и те теб когато треволяците са окастрени.Като вървиш по горска пътека,потропваш по силно и носиш тояжка.Казаха през 1991/92 г.че слънчевите изригвания влияели на главата,съдбата,кръвното,сърцето и веднага почна да ги боли главата и да им е лошо без да отчитат че се наливат вечер с алкохол и лягат пияни.На никой не пречат змиите ами да гледат къде стъпват ,а не да мислят със силикон в главата,циците и джуките.
  • 4
    5
    Колю
    На времето 60-те на миналия век, на кооперативния пазар се появяваше един змияр Бай Цончо. Бай Цончо носеше няколко торби със змии и показваше номера с тях, а също разказваше истории със змии.
  • -1
    4
    ловя ги сам
    Ако няма деца наоколо даже не се занимавам с тях, ако е пепелянка, я отнасям някъде на безлюдно място! Проблемът на хората със змиите е вроденият им атавистичен страх от влечуги!
  • 0
    3
    Велико
    Дезинфекционните станции ровят змии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари