Кой е по-добър на матурата - дванайсетокласник или ChatGPT?

0
Кой е по-добър на матурата - дванайсетокласник или ChatGPT?
Кой е по-добър на матурата - дванайсетокласник или ChatGPT? Видео: NOVA

Експеримент показва как изкуственият интелект се справя с последния въпрос на изпита

Ден след като зрелостниците положиха първата си задължителна матура – по български език и литература – направихме експеримент: как изкуственият интелект би се справил с най-трудното от изпита според зрелостниците - 41-ви въпрос.

Часове след като успешно полага първия си изпит на последната права в училище, за ученичката Адрияна е време за равносметка: "Според мен беше лесен – но това най-вероятно се дължи на факта, че учих страшно много за него", споделя тя пред NOVA.

На предизвикателния за всеки зрелостник последен въпрос от матурата, тя не се колебае – и пише интерпретативно съчинение. Но равносметката на учителите показва, че повечето ученици избрали да пишат есе.

"Трябва да събереш абсолютно цялата си информация – от житейския си опит, от философска гледна точка, от културна, от историческа, дори от еволюционна – така че за мен това е много по-сложен жанр", смята учителка.

Зрелостниците трябваше да работят по произведението на Христо Смирненски – „Приказка за стълбата“. Заедно решаваме – да предизвикаме ChatGPT с интерпретативно съчинение.

В единия случай му даваме само темата, а в другия – и текста. При първия опит ChatGPT не стига далеч. Опитваме отново – като вече му даваме и текста на Смирненски. След секунди по-детайлният анализ, дело на изкуствения интелект, е вече факт.

Той буквално преразказва - нещо, което ученикът не би трябвало да прави. Сравнявайки своя текст на матурата с този на СhаtGРТ, Адрияна също видя съществени пропуски.

"Много често преповтаря дадени неща, просто за обем, което е добре ние да го избягваме", казва тя. Изводът: без анализ на класовата принадлежност на момъка и на редица от образите на Смирненски – ChatGPT губи точки.

"Ученикът може да използва ChatGPT, за да получи някакви насоки – но в крайна сметка не можем да разчитаме той да ни напише текста. И оценката му спада – до Добър 4 – за това, че все пак няма задълбочаване в анализа", обяснява учителка.

Колко по-висок може да е успехът на Адрияна, която вместо да напише текст за секунди – се готви с месеци за матурата – ще стане ясно на 7 юни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Аре стига!
    Интерпретативно съчинение не подлежи на оценка! По дефиниция! Кога чугунените глави в образованието ни ще го осъзнаят? Не съществува методика, не съществуват критерии, които да решат, че разсъжденията на ученика са по-малко стойностни пред тези на оценяващия. Ако трябва да използваме върховна форма на цинизъм, има ученици които от крипто изкарват за месец повече от оценяващия ги за година.
  • 1
    1
    Лично мнение
    Мисля че учениците,децата трябва да наблягат на книгата.Начина по който AI GPT поднася всичко заедно с компютъра им спира развитието на гънките по мозъка.Не разбират и не могат да обяснят смисъла на някой думи и да създават изречения.Много прост народ се очертава да тръгне между нас и го има вече,благодарение на Америка за България.Имаме прекрасен език,автори,критици,книжнина.Защо ги хлъзгат по този начин и им изключват мисълта с движенията на ръцете в които има перо за пресъздаване на мисли и думи на бял лист,не е ясно.Компютри,телефони,пат джи пи ти,глупости на търкалета.Технологии нужни ,но не непременно жизнено важни.Как живеехме без тях? Дръпне ли някой шалтера,какво ще прави тоя кух народ?Личната свобода и свободна мисъл се отнема тихомълком с цифровизацията.Вменяват задължение,едва ли не без смартфон ,на къде? Държавата отнема право на избор.Едното и другото трябва да вървят паралелно.Има опасност да ни спират "тока" за непослушание.Натам отива и вече май е стигнало.Тоя народ да се освести.....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари