Книги от Русе заминават за българска библиотека в Тенерифе

0
Библиотеката е наречена DAS VIDA, което в превод означава „ Даваш живот“
Библиотеката е наречена DAS VIDA, което в превод означава „ Даваш живот“ Видео: Русе Медиа

Кампания у нас набира книги за българската библиотека на остров Тенерифе.

Инициатор е сънародничката ни Нели Кирилова, която от години живее в Испания. Тя работи по идеята от две години, а каузата й се подкрепя от много наши сънародници в България и чужбина. С голямо дарение в кампанията се включи и читалище „Ангел Кънчев“ в Русе.

Вече две години българката Нели Кирилова работи по идеята за библиотека, която да се ползва от сънародниците ни остров Тенерифе. Първите 70 книги във фонда са от личната й сбирка, а днес те наброяват над 1000 тома. Библиотеката е наречена DAS VIDA, което в превод означава „ Даваш живот“.

Първоначално започнахме с лични срещи, от ръка на ръка раздавахме книгите, но февруари месец получихме покана библиотеката да бъде в един прекрасен биомагазин и тя вече е публично достояние. По време на карантината се наложи да затворим първата седмица, при нас ограниченията са много строги, но реших, че сега е моментът, хората не бяха на работа, имаха достатъчно време да четат и направихме верига от хора, които разпространяваха книгите“, разказва Нели Кирилова, предава Русе Медиа.

В кампанията се включва и русенското читалище „Ангел Кънчев“, което дарява осем кашона с книги.

„Идеята много ни хареса, тъй като получаваме много дарения от русенски и не само русенски почитатели. Това, което е като многоекземплярност за нашата библиотека и не ни е нужно, решихме, че можем да бъдем полезни на българите в чужбина. Страхотно, е че сънародниците ни искат по някакъв начин да поддържат българщината, да бъдат съпричастни“, казва библиотекарката Кармен Димитрова.

Нели се радва, че среща голяма подкрепа от страна на българите в България.

За нас е много важно връзката, която имаме с българи и искаме да я имаме с българи в България, за да няма такова разделение българи в чужбина, българи в България- за момента успяваме да я поддържаме и съм дори много приятно изненадана как е приета самата идея от хората, които обичат книги, занимават се с книги. Една от нашите идеи е да разпространяваме български автори, да се чете за тях, за съвременни български автори, защото много от хората са в чужбина над 20 години“, споделя българката.

В Тенерифе българската общност е много активна. Освен библиотеката, има танцов състав, благотворителна асоциация, а през октомври ще отвори и първото българско училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари