Кметът на Тутракан: Рибарската махала е единственият архитектурен ансамбъл по Дунава

0
И днес риболовът е поминък за голяма част от жителите на Тутракан
И днес риболовът е поминък за голяма част от жителите на Тутракан

"Рибарската махала е единственият запазил се архитектурен ансамбъл по поречието на река Дунав".

Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Димитър Стефанов, кмет на Община Тутракан. Той отбеляза, че архитектурният стил, който може да се види в Тутракан, се поддържа трудно, тъй като голяма част от сградите са частна собственост.

Но хората свикнаха да поддържат сградите си“, добави кметът. По думите му чрез различни проекти администрацията реновира сгради, паметници на културата. Вече са възстановени пет рибарски къщи в Рибарска махала, включително улици и осветление, а тази година се възстановява обредният дом – румънска сграда, паметник на културата.

Д-р Димитър Стефанов отбеляза, че рибарското селище е естествено обособено в началото на 19 век, когато Тутракан е бил най-големият риболовен център по Дунав на територията на България.

Те са риболували от делтата на Тутракан до Унгария. Голяма част от уловената риба е изнасяна за други европейски страни. Това е единственият запазил се архитектурен ансамбъл по поречието на река Дунав. В „Рибарска махала“ са възстановени пет къщи, в които всеки турист може да усети духа на рибарския живот“, обясни кметът. Той допълни, че и днес риболовът е поминък за голяма част от жителите на Тутракан и рибарският дух от миналото все още е запазен.

Кметът подчерта, че рекламата на туристическите обекти е част от дейностите за привличане на повече туристи. Но желанието на администрацията е да привлече повече туристи и с различни културни мероприятия, които общината организира с помощта на много спонсори и дарители.

В Тутракан и тази година ще бъде организирано посрещането на юлското слънце на брега на Дунав.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари