Кметът на Русе уволни здравния работник от СУ „Васил Левски“

6
Медицинското лице не е спазило насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19
Медицинското лице не е спазило насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19

Медицинското лице не е спазило насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19

Във връзка с постъпил сигнал в Община Русе по случая на ученик от СУ „Васил Левски“ - Русе, са предприети незабавни действия за изясняване на възникналата ситуация, като са изискани писмени обяснения от медицинския специалист, който на 28 септември сутринта скандализира обществеността, след като върна малко дете без маска у дома му. 

След запознаване с информацията по случая стана ясно, че медицинското лице не е спазило насоките за работа в учебните заведения в условията на COVID-19 и е допуснало нарушение на Етичния кодекс за работа с деца.

На 05.10.2020 г. кметът на Община Русе Пенчо Милков прекрати трудовите правоотношения на служителя.

Припомняме, че случаят нашумя в социалните мрежи, след като бе разказан от възмутена майка, станала свидетел на грозната сцена.

„Тази сутрин /28 септември – б.а./ оставяйки едното дете на училище се сблъсках с уникален случай. На входа момченце (според мен 3-4 клас) беше спряно от медицинско лице, което било НАЗНАЧЕНО от Общината (не че има значение, но “дамата го повтори поне 30 пъти) . Попита детето къде му е маската, а то отговори, че я е забравило. Докато тя му обяснява, че няма как да влезе се появи една мила госпожа, която го попита какво става и детето ѝ обясни. Учителката попита ” медицинското” лице за маски, а то отговори, че няма. Госпожата се зае да търси маски, а медицинското лице се обърна към детето с думите: “Ами като нямаш маска сега се върни до у вас. Така ще се научиш да не забравяш!”. Детето тръгна нанякъде с насълзени очи и тук вече ми кипна. Попитах я къде са маските, които училището подсигурява и кой ще поеме отговорност за детето, ако се случи нещо с него. Та тя дори не го попита къде живее! Само си представям, че е от „Чародейка“, родителите му го оставят на училище и някой го кара само да отиде до дома му. Просто чудно! На всеки въпрос дамата отговаряше, че е към Общината и че работи за 700 лв. Това явно трябва да оправда неадекватно ѝ поведение. Края беше за щастие щастлив. Една майка намери маска, а госпожата се развика, че не може да отпраща така дете. Та да си знаете маски има, но само на хвърчат лист и ако не дай си Боже нещо се случи нещо с децата ви докато се връщат за маски, се пита в задачата кой носи отговорност?“, разказва очевидката Ели Стефанова

Проведена е извънредна работна среща с медицинските специалисти от здравните кабинети на детски градини и училища, на която е обсъдено стриктно спазване на задълженията в условията на пандемия и на етичните норми в работата с деца.

Обърнато е внимание, че грижата за децата и опазване на тяхното здраве е приоритет в работата на Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари