Клинтън принуди Тръмп да се отбранява в първия им дебат

0
Двамата разполагаха с 90 минути, за да убедят американците защо да ги предпочетат пред съперника им
Двамата разполагаха с 90 минути, за да убедят американците защо да ги предпочетат пред съперника им Видео: Нова телевизия

Хилъри Клинтън е вероятният победител от провелия се тази нощ първи публичен телевизионен дебат между двамата основни претенденти за президентския пост в САЩ. Това сочат предварителните данни от няколко проучвания.

Диспутът продължи 90 минути. Директният словесен сблъсък между двамата премина с остри критики и взаимни обвинения, но с умерен тон, който само от време на време излизаше извън нормалните граници, излъчи Нова телевизия.

Основните теми, по които говориха бяха икономическо развитие, сигурност и външна политика.

Тръмп отново атакува Клинтън за частния сървър, който е използвала като държавен секретар на Съединените щати. От своя страна бившата първа дама разкритикува Тръмп за предлаганата от него данъчна политика, която по думите ѝ облагодетелства богатите.

Дебатът се проведе в университета Хофстра в Хемпстед, на Лонг Айлънд.

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп спориха за работните места, данъците и расизма в първия от трите телевизионни дебата между двамата претенденти за Белия дом, но първите реакции на фокус групи, анализирани от социолозите избиратели и на азиатските пазари изглежда сочат, че тя се е представила по-добре от него.

Кандидатът на Демократическата партия обвини републиканеца Тръмп, че от години е расист и се е възползвал до последно в кампанията си от твърдението, че президентът Барак Обама вероятно не е американски гражданин. Клинтън го обвини също, че не плаща федерални данъци и не е дал нито цент за образование и здравеопазване, информира Дневник.

Тръмп я обвини, че въпреки дългогодишното ѝ присъствие в администрацията и на изборни постове няма с какво особено да се похвали, че е лицемерна в някои от тезите си и че в крайна сметка "характерът ми на победител" е най-голямото му достойнство.

Режисьорите на предаването, което се очакваше да бъде гледано от невероятните за политическо събитие до 100 милиона зрители, разделиха екрана на две, за да се виждат едновременно и двамата участници. Така през цялото време можеше да се види как реагира единият, докато говори другият.

Повечето анализатори на начина, по който са изглеждали Клинтън и Тръмп и как е протекъл дебатът, казват, че републиканецът е бил принуден да се оправдава, защитава и оплаква от негативна кампания срещу него, което му е попречило да изпрати посланията си към аудиторията.

Но има и критики, че модераторът Лестър Холт, водещ от NBC News, е бил твърде пасивен, не е реагирал, когато са отправяни неверни твърдения и не е повдигнал важни въпроси, а се е придържал към съвсем общи теми като "Защо смятате, че сте най-добрият кандидат за президент на САЩ".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари