Кирил Петков: Проучването за нова АЕЦ ще отнеме 12 месеца

0
Днес премиерът ще посети Гърция за да провери изграждането на газовата връзка межди двете държави
Днес премиерът ще посети Гърция за да провери изграждането на газовата връзка межди двете държави Снимка: БГНЕС / Архив

Министър-председателят даде интервю за гръцкия вестник Катимерини

"България извършва предпроектно проучване относно изграждането на нова ядрена мощност. Очаква се то да приключи в следващите 12 месеца". Това заявява министър-председателят Кирил Петков в интервю за гръцкия вестник Катимерини, цитиран от bTV

По думите му след като бъде направено това проучване на Атина ще получи възможност да участва в проекта.

"Гърция има нужда от по-евтин ток. Ние имаме атомна енергетика, а вие не. Вземайки предвид тези две неща, можем да работим заедно като добри съседи, изграждайки дългосрочни отношения чрез създаването на атомна електроцентрала, с взаимни изгоди, в област, която е значителна алтернатива на недостига на енергия в нашия регион", посочва Петков пред изданието.

Това е поредно проучване за изграждане на нова ядрена мощност, като последното бе обявено в края на 2020 г. от кабинета "Борисов 3" Отделно в програмата на коалиционното правителство е записано, че нови реактори ще се правят след необходимите проучвания.

Днес премиерът ще посети Гърция за да провери изграждането на газовата връзка межди двете държави. В петък той посети участък от нашата страна на газопровода.

През февруари българска делегация водена от вицепремиерът и министър на финансите посетиха САЩ, където имаха разговори и с представители на компании в работещи в областта на атомната енергетика.

След връщането на делегацията в България Асен Василев заяви са започнали разговори с Гърция за изграждане на нова ядрена мощност, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен 20-годишен договор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    МАРИЯН ДИМИТРОВ
    Изглежда, че ние сме по-глупави от гърците!
  • 5
    1
    Бай Чеп
    Не съм съгласен рисковете от ядрена централа да се носят от България, а печалбите да са за Гърция! Просто Кирчо да си ходи в Канада! Поредния Продажник!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари