Късната вечеря крие рискове, разкриват френски учени

0
Късната вечеря крие рискове, разкриват френски учени
Късната вечеря крие рискове, разкриват френски учени Видео: NOVA

Пропуснатата закуска ни излага на риск от сърдечносъдови заболявания

Връзката между здраве и хранене е неизменна. Оказва се обаче, че значение има не само с какво се храним, но и по кое време. Френски учени твърдят, че късната вечеря - след 21:00 часа, увеличава риска от инсулт с 28%. Пропуснатата закуска пък ни излага на по-голям риск от сърдечносъдови заболявания.

Изследването е проведено сред повече от 100 000 души във Франция, които са попълвали хранителни дневници с часовете си на хранене. Доброволците са наблюдавани средно седем години, като през това време са регистрирани около 2000 случая на сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти.

Част от обяснението е за повишения риск от инсулт за хранещите се вечер е, че късното усвояване на храната повишава кръвната захар и кръвното налягане, което вечер обикновено е по-ниско, информира NOVA. Това може да увреди кръвоносните съдове и да увеличи риска от образуване на съсиреци, които водят до инсулти и инфаркти. Дългата пауза между последния прием на храна за деня и първия на следващия ден води до намаляване на риска от мозъчно-съдови заболявания. Препоръчително е да не се храним поне 12 часа, казват експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари