Каква ще е съдбата на руското консулство в Русе?

3
От общината искат там да се настани консулство на Румъния
От общината искат там да се настани консулство на Румъния

От общината искат там да се настани консулство на Румъния

В края на 1984 г. архитект Венцислав Илиев печели конкурса за проект, с който сградата в края на Парка на възрожденците, строена през 60-те години на 20-и век за детска градина и ясла, трябва да се превърне в консулство. Към този момент тя дори вече е преустроена и използвана от тогавашния хигиенно-епидемиологичен инспекторат.

Архитект Венцислав Илиев, проектант на сградата на Генералното консулство на СССР/ Русия в Русе каза, цитиран от БНТ.

"Доста сериозна и трудна за реконструкция такава една сграда, ако и да е построена 60-те години. Сградата е с площ около 1500 кв. м., включително подземния етаж или сутерена, както се нарича. Има два подземни гаража и два надземни. На първия етаж са консулските помещения – кабинетът на консула, на вицеконсула, на дипломат, библиотека, помещение за счетоводител, малко фоайе и зала с мултифункционално предназначение, направихме и кинокабина. На втория етаж има 5 апартамента. Двата са едностайни, два двустайни и един примерно и той двустаен с всички необходими помещения. В мазата единственото нещо, което поискаха, беше да направим сауна. Действително има една малка сауна. Този период на 85-а година дойдоха руснаците, които щяха да обитават и работят в тази сграда, заедно с тогавашния консул Колесников и след това в сградата съм влизал един път само.“

А както стана ясно, от края на юни 2022 г. консулството на практика остана празно. Тя отново е в ръцете на собственика си - община Русе.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че най-важното е сградата да бъде съхранена. След като от МВР са свалили охраната си, от общината са осигурили служители за охрана, докато се монтират камери. В момента сградата е заключена, охранява се с видеонаблюдение и чака новото си предназначение.

От общината искат сградата отново да е консулска, независимо на коя държава, но смятат, че е правилно да е консулство на Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    До 10
    Защо , работа ли си търсиш?
  • 5
    10
    Менует
    Що не го направите класен публичен Дом?
  • 5
    9
    Минувач
    Да стане музей на Менчовото упрваление! Да се учат мераклиите и да знаят как не се прави! Ама русе е пълен с капути кат нищо ще го преизберат! Разни цървули и иван стефановци:) майтап уа
  • 2
    8
    джони
    Този път, ще се изразя, както прави един съфорумец, ама наистина не е мой проблем.
  • 14
    7
    Сашко
    Нека да стане център за работа с талантливи деца, също и такива с дислексия примерно и т.н. Но да остане държавна дейност, а не в ръцете на някой частник
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари