Какво е общото между аспирина и телефона и кога гори водата

2
Любопитни факти за природния газ и употребата му
Любопитни факти за природния газ и употребата му

Приложенията на природния газ са навсякъде около нас, като за някои дори не подозираме

Всеки ден говорим за природния газ като източник на енергия, предимно за цената му. И в същото време повечето хора знаят малко за него. Ето някои интересни факти:

Смята се, че природният газ е открит в Близкия изток между 6000 и 2000 г. пр. н.е. - древните забелязали, че когато мълния удари на определени места, пламва огън - заради насищането на газ.

Първите газопроводи са построени в Китай през 500 г. пр. н.е. Тръби от бамбук пренасяли газ, който се използвал за добив на сол чрез изпаряване, пише вестник Сега.

През 1626 г. френски изследователи наблюдават "чудо" в Северна Америка - индианци палят водата на езерото Ери. Установили, че това, което гори, не е водата, а стелещ се над нея природен газ.

Рембранд Пийл, известен художник-портретист, основава първата газова компания в Балтимор, САЩ, през 1816 г., след като използва природен газ като източник на енергия, за да освети галерията, в която излага творбите си.

Великобритания е първата страна, която започва комерсиализацията на природния газ. Използва се осветление на къщи и улични фенери.

Девет от 10 шеф-готвачи предпочитат да готвят на газови печки. Равномерното разпределение на топлината и точният контрол на температурата осигуряват по-равномерно приготвяне на храната.

Природният газ се използва не само за отопление и готвене. Той е важна суровина за производство на стъкло, стомана, пластмаси, торове, тъкани, оцветители и др. Има го в най-различни продукти, без които не можем в бита и ежедневието - от настилки, тръби, винилови плочи до аспирин, протези и сърдечни клапи, слънчеви очила, дезодоранти и мобилни телефони.

Природният газ е готово “гориво при поискване” и може да служи като базов, допълнителен или резервен енергиен ресурс. Разглеждат го и като “мостова” енергия, поддържаща разширеното използване на прекъсваема слънчева и вятърна енергия.

Огромен брой превозни средства посвета използват природния газ като гориво. В компресирана или течна форма газът се използва за задвижването на коли, автобуси, таксита и камиони, влакове и кораби.

Природният газ се състои предимно от метан (СН4 ) - между 60 и 90%, но съдържа още: етан (C2H6 ) 0-20%, пропан (C3H8 ) 0-20%, бутан (C4H10) 0-20%, кислород (O2 ) 0-0,2%, азот (N2 ) 0-5%, въглероден двуокис (CO2) 0-8%, сероводород (H2S) 0-5%, хелий (He) 0-2%.

Има два вида – сух и влажен. Сухият природен газ се използва за отопление и охлаждане, както и за производство на електроенергия. Сухият природен газ почти изцяло се състои от метан (колкото по-висока е концентрацията на метан в газа, толкова по-сух е той). Влажният природен газ съдържа по-малко метан и повече етан и бутан.

Няма аромат и цвят. Компаниите за комунални услуги добавят меркаптан, който дава миризма на развалени яйца, за да се улесни откриването на течове.

Китай притежава най-големите очаквани извлекаеми ресурси от шистов газ в света, почти два пъти повече от ресурсите на Съединените щати. На второ място е Аржентина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари