Какво е да си български полицай в САЩ

0
Какво най-много ще им липсва на тези празници, далеч от България
Какво най-много ще им липсва на тези празници, далеч от България Видео: NOVA

Вижте мисията на наши сънародници, които са служители на реда в Америка

Коледа далеч от България, но типично по български отпразнуваха полицаите в Америка. Или поне тези от тях, които имат български корени и са част от Българо-американската полицейска асоциация. Около 50 българи са шерифи, детективи, агенти, магистрални полицаи в 22 щата в САЩ. Работят от години там, но ги обединява това, че искат с работата си да прославят името на България и точно затова са създали неправителствена организация на всички българи, които са част от американската полицейска система. Една тяхна снимка преди Коледа пък предизвика фурор в социалните мрежи. Те са полицаите, които рамо до рамо с американските си колеги разследват престъпления, ходят по петите на убийци или спасяват човешки животи, разказва NOVA.

Днес свалят строгата униформа и строгия поглед и застават пред зрителите, за да кажат честно какво най-много ще им липсва на тези празници, далеч от България. „Американците имат други неща, с които се гордеят, но мисля, че им липсва малко частица душа в това отношение. Българите имат много голяма душа и тази душа си я носим навсякъде. Според мен това е едното нещо, по което се различаваме най-много. Никога няма да разберат какво е това да чуеш българска музика и как ти се разтреперва сърцето. Нещо истинско българско – дали ще е баничката с бозата, или ще е нещо, което няма да намериш на друго място по света”, сподели вицепрезидентът на Българо-американската полицейска асоциация Благовест Бонев.

И когато става дума за баница – в социалните мрежи една тяхна снимка събра хиляди споделяния. „Идеята беше на г-н Вълков. Отначало аз не я одобрих много, но след това наистина се получи много добре. Беше ми на гости в моя участък и там направихме снимките. Моите приятели американци не са много фенове на бозата, но за сметка на това айрянът и баницата ги обичат. Досега не съм намерил нито един американец, на когото да не му харесва нашата кухня”, коментира Бонев. „Бозата я оприличават на изстискан сок от боб. Не знам защо, но така си го оприличават”, казва президентът на Българо-американската полицейска асоциация Марио Вълков. По думите му обаче, ако трябва да избира американският полицай между поничка и баница, ще избере българското тестено изделие.

Не минава седмица без полицаите да покажат другото си лице в социалните мрежи. „Така виждат, че ние сме нормални хора като тях – имаме семейства, деца, приятели, имаме силни дни, имаме слаби дни. Това е целта – да покажем, че сме истински хора. Защото има някаква стигма около полицаите – ние сме някакви страшни хора, никой не иска да говори с нас, майките си плашат децата с „Ще кажа на чичо полицай”, вместо да кажат „Ще кажа на Баба Яга”. Това не е хубаво”, казва Вълков.

И тази година българските полицаи в Америка показаха, че пишат не само фишове, а и чекове. Не са герои само около лоши новини, а създават хубави. „Ние като полицаи сме дали клетва да защитаваме хората и да служим на хората. И понеже сме българи – какво по-добро от това да служим на българското общество тук, в Америка. Имаме училища, детски градини, организации, църкви. Ние се опитваме с наши лични средства и с дарения на хората да подпомагаме тези организации, да подпомагаме организации в България също. По принцип България е там, където има българи, така че българското в нас ние няма как да го изкореним. То си остава в нас, доброто, така че и нашите традиции и нашите празници – колкото и да не им се вярва на хората – си ги спазваме. Нашата цел е да вдигнем имиджа на българите в Америка – българите от цял свят да се гордеят с нас, с факта, че има българи в Америка, които са полицаи и са награждавани с награди за спасяване на животи, за полицаи на годината, за разследване на годината и т.н.”, каза още Марио Вълков.

Получавали са медали за геройство, рискували са живота си и са спасявали чужди. И въпреки всичко не забравят да гледат живота от веселата му страна. Когато изключим камерата, започва коледният им празник – далеч от България, но пак заедно.

Преди да ги оставим да празнуват ги питаме какъв неосъзнат късмет имат българите, които живеят в България. „Хората в България би трябвало малко повече да се наслаждават на това спокойствие, на хубавата природа и хубавия климат там. Да се наслаждават на живота, защото в нашата професия често се сблъскваме с това, че животът е кратък. Да се наслаждават, да не правят от малките проблеми големи и да се обичат един друг”, призова секретарят на Българо-американската полицейска асоциация Давид Иванов.

На следващата сутрин всичко тръгва постарому. Слагат строгата униформа, без да забравят кои са и от къде са тръгнали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    до 1
    Откъде знаеш, бе? Ти тук да не си по-горе от мангалите, които те крадат, бият, правят на маймуна, лекуват се безплатно, а ти им даваш помощи? Не ставай смешен, бе идиот!
  • 1
    1
    Русенец
    То е по долу в йерархията и от бял нхегър
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари