Какви са симптомите на хиаталната херния?

1
Кои храни и напитки е добре да се избягват при подобно заболяване?
Кои храни и напитки е добре да се избягват при подобно заболяване? Видео: NOVA

Кои храни и напитки е добре да се избягват при подобно заболяване?

„Хиаталната херния е състояние, при което част от стомаха на пациента се намира в гръдната му клетка. Това не е заболяване, което предразполага към злокачественост”. Това заяви гастроентрологът д-р Йоана Петкова, цитирана от NOVA.

Тя обясни, че симптомите са киселини, парене зад гръдната кост, повишено уригване, понякога може да има затруднение при преглъщане, хронични фарингити, сърцебиене, нарушение на зъбния емаил. „Основният симпом при хиаталната херния е връщането на стомашен сок и дразненето на лигавицата на хранопровода, което води до тези проблеми”, обясни гастроентрологът.

При подобно заболяване е „забранено пациентите да употребяват газирани напитки”, каза тя. „Забранени са и подправките, желателно е да бъде избягван кофеина – в кафето и в черния чай, както доматите, бялото вино. Пациентите не трябва да консумират тестени закуски – банички, милинки, тутманици. Храненето трябва да е често, по малко и не по-късно от 3 часа преди лягане. Добре е пациентът да спи на по-висока възглавница”, допълни д-р Петкова.

Хирургът д-р Росен Тушев обясни, че подобни операции протичат около час-два. Това зависи от килограмите на пациента, от общото му състояние. При подобно заболяване може да се стига и до пневмонии. „Ако пациентът има качествена операция, той може да води нормален начин на живот, да се натоварва физически колкото иска”, допълни д-р Тушев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари