Как ще се реши проблемът с недостига на работници у нас?

1
Търсят се от чистачи до администратори по хотели и заведения
Търсят се от чистачи до администратори по хотели и заведения

Търсят се от чистачи до администратори по хотели и заведения

От недостиг на кадри за летния сезон за поредна година се оплакват от туристическия бранш. Хотели и заведения не могат да открият работници за всички позиции – от чистачи до администратори и рецепционисти.

Мога да кажа, че туристическият бранш е готов за сезона, но е силно притеснен от липсата на работна ръка в момента, което е най-големият проблем“, коментира председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков, цитиран от bTV.

По думите му подобен проблем има не само в България, но и в повечето европейски държави. И той се задълбочава.

Ако миналата година имахме незаети 40 000-50 000 работни места, тази година може да говорим за повече от 80 000 свободни работни места в туристическия бранш у нас“, обяви Кичуков.

Според него единствено държавата може да помогне за преодоляването на тази криза чрез промени в законодателството. Той признава, че първите стъпки са направени – за първи път от 15 г. е облекчено издаването на работни визи.

Ние нямаме квалифицирани кадри. Университетите ни нямат пряка връзка с бизнеса и сектор „Туризъм“, училищата – също. В съседна Гърция тези училища и университети са свързани с бизнеса, а при нас връзката е само на хартия, поне към този момент“, коментира още представителят на туристическия бранш.

Темата коментираха и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа'“ Димитър Манолов.

Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка. Това важи както за план-приема в средните професионални училища, така и за висшето образование. Пазарът има нужда от инженерно-технически кадри, а университетите бълват специалисти в хуманитарните и икономическите науки, от които имаме излишък, или по-малък недостиг, потвърди и Васил Велев.

Той напомни, че в момента на пазара на труда най-много се търсят машинни оператори, техници, заварчици, строителни работници.

Проблемът не е само с летния сезон, той е много дълбок и е за дълго. Трябва да се решава час по-скоро“, допълни представителят на работодателските организации.

Президентът на КТ „Подкрепа“ обяви, че по това отношение нямат разминавания с работодателите.

„Ние имаме изключително сериозен проблем с професионалното образование, което съсипахме. Създадохме училища, които първо не дават най-добра подготовка за живота и второ не отговарят на реалните потребности на икономиката“, заяви синдикалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    8
    Мързел
    Бачкайте си сами, копелета алчни . Получих следната оферта от голям хотел на морето. Готвач на 6 дневна работна седмица, 10 часова смяна 1400 лв. Добрите хора осигурявали храна и легло, можело и до 2000 лв. Да стигна с overtime .... е как да не се метнеш да работиш ....
  • 6
    7
    до 2
    Какви ти профсъюзи?! Те решават проблемите на работодателите, не на работниците. Да си чул да говорят и действат по повод проблемите на наемните работници? Аз - не! Но пък постоянно обсъждат какви стъпки трябва да направи държавата, че да се внасят по-лесно бачкатори от екзотични държави. Нямаме профсъюзи, както и нямаме нищо читаво в тази умираща "държава". :(
  • 10
    6
    Геш
    Частният бизнес ще се чуди как да прецака и туристи и работниците си, и вече като няма накъде - държавата да помага...!
  • 11
    5
    Бай Ганьо
    Много лош манталитет има българина. Свидлив, алчен,завистлив, но ще му се наложи да го преосмисли, или ще си работи сам!
  • 15
    4
    Дгд
    С нормално заплащане и осигуровки мамицата ви мръсна
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари