Как полицаи откраднаха конфискувани цигари за 2.4 милиона лева

0
Ченгетата може да бъдат осъдени на 20 години затвор
Ченгетата може да бъдат осъдени на 20 години затвор

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в плевенския окръжен съд обвинителен акт срещу трима полицаи.

Според разследването те са извършили кражба в особено големи размери, като са откраднали вече конфискувани цигари без бандерол за близо 2.4 млн. лв.

Според прокуратурата от януари 2014 г. до октомври същата година тримата са откраднали от мобилизационна база за военновремеви действия в плевенското село Згалево безакцизни тютюневи изделия на обща стойност 2.36 млн. лева. Полицаите предварително знаели, че там се съхраняват 621 хил. кутии цигари без бандерол, иззети като веществени доказателства по досъдебно производство.

По време на извършването на престъплението обвиняемите са били служители в плевенската полиция. Единият от тях дори бил началник на Второ районно управление в града.

Разследването твърди, че през есента на 2013 г. тримата се събрали и решили да откраднат съхраняваните цигари. За да улеснят достъпа си до базата, двама от полицаите съдействали там да бъде назначен като охрана техен познат, който обаче не знаел какви са намеренията им.

Така през следващите месеци, съобразявайки кога техният познат е сам на смяна, тримата многократно прониквали в складовото помещение и изнасяли от там кашони с цигари, като след това ги откарвали в неизвестна посока с товарен автомобил и ги продавали на различни хора. Така те успели да отнемат общо 382 хил. кутии цигари от различни марки без бандерол.

Престъплението им било разкрито през 2016 г. при извършена проверка на веществените доказателства по воденото досъдебно производство. Тримата полицаи са били отстранени от длъжност веднага след това.

Ако бъдат признати за виновни, те могат да бъдат осъден на от 10 до 20 години затвор и конфискация на цялото или част от имуществото им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари