Как да сварим яйцата за Великден, без да се напукат?

1
Съвети от експерти
Съвети от експерти Снимка: iStock

Съвети от експерти

На Велика събота предстои ни едно от най-приятните занимания около печката, което се случва веднъж годишно - варенето и боядисването на голям брой яйца за Великден. Вероятно не сте имали случай досега всички яйца да се сварят, без да се спука нито едно.

Публикуваме няколко съвети от експерти, споделени в Mila.bg. Не обещаваме, че ако последвате нашите съвети, ще имате само здрави яйца за боядисване, защото до голяма степен това зависи от самото яйце, но поне ще знаете, че сте направили всичко, което зависи от вас.

1. Използвайте яйца с бели черупки, защото цветовете им ще бъдат по-красиви, отколкото ако трябва да боядисвате жълти яйца. Ако не намирате яйца с бели черупки, тогава потърсете възможно най-светлите жълти яйца за целта.

2. Не варете яйцата в твърде голяма тенджера и по твърде много. В голямата тенджера има шанс яйцата да се удрят едно в друго и така да се счупят. Ако не искате да хабите ток за два пъти или три пъти варене, може да сложите част от яйцата в мрежичка, или да ги разделите с хавлиени кърпи. Друг нелош вариант е да използвате кошничката, в която пържите картофи, или тази, в която задушавате зеленчуци, за част от яйцата. Кърпата на дъното също е задължителна.

3. Добавете във водата сол и оцет. Те също ще предпазят яйцата от напукване, а оцетът ще помогне и за по-лесното им обелване след това.

4. Варете на ниска температура. След като водата кипне, намалете котлона и оставете водата да къкри. Нужни са ви 8-10 минути, за да бъдат готови.

5. Яйцата трябва да бъдат със стайна температура, когато ги слагате за варене. В никакъв случай не допускайте голяма температурна разлика, защото тогава със сигурност повечето яйца ще се напукат.

Най-добрият метод

Според опита на нашите консултанти най-сигурният и лесен начин да сварите яйцата си с минимална фира е следният:

1. Почистете идеално яйцата и, разбира се, ги оставете да бъдат със стайна температура.

2. Сложете ги в неголяма тенджера, покрийте ги с вода и оставете водата да заври. За 12 яйца са ви необходими 1 1/2 л вода.

3. След като водата заври, махнете тенджерата веднага от котлона и я оставете похлупена за 17 минути.

4. След 17-ата минута извадете внимателно яйцата и ги прехвърлете в купа с ледена вода. Най-добре да има и допълнително лед в купата, защото водата бързо ще се стопли от сварените яйца.

5. След като яйцата се охладят напълно, са готови за боядисване.

С този метод получавате идеално сварени яйца с минимални щети. Опитайте!

Малък съвет:

Ако яйцата ви са с печати върху черупката, вземете мека гъба, сода за хляб и топла вода и ги изтрийте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари