Как да се справим със задържането на вода в организма?

0
Задържането на вода може да е знак за сериозен проблем
Задържането на вода може да е знак за сериозен проблем

Задържането на вода може да е знак за сериозен проблем

Ако забелязвате, че такъв процес се случва и във вашето тяло, задължително се консултирайте със специалист, за да установите от какво се поражда проблемът.

Как да премахнете задържането на вода?

Често е трудно да се направи разлика между натрупването на течност в подкожната тъкан и целулита, тъй като те могат да съществуват едновременно.

Какво причинява задържане на вода?

При нормални условия човешкото тяло се състои от 70% вода и сложна система от хормони регулира правилния му метаболизъм и баланс. Понякога по различни причини може да се случи така, че излишните течности да не се изхвърлят, оставайки в капан в пространството между едната клетка и другата, което води до задържане на вода в организма, обяснява Actualno.

Това явление е по-често срещано при жените и засяга предимно долните крайници. Освен това има много състояния или реални заболявания, които могат да имат стагнация на течности сред своите прояви. И все пак - в повечето случаи се оказва, че задържането на вода е резултат от неправилни хранителни навици и начин на живот, като се започне от диета, твърде богата на сол не само защото има тенденция да се добавя към ястията, но и защото твърде солените храни като колбаси и сушени меса често се консумират несъзнателно – дори не се замисляме колко от това вещество има в тях. Освен това излишъкът от натрий е вреден и по други причини, като например вероятността да повиши риска от хипертония.

Други навици, които могат да насърчат задържането на вода, са ниският прием на вода, редовната консумация на алкохол и заседналият начин на живот. Освен това водата, която пием, улеснява диурезата и отделянето на течности.

Възможни причини за задържане на вода:

1) Физиологични и парафизиологични ситуации:

- диета, твърде богата на сол

- лоша хидратация

- обичайна консумация на алкохол

- заседнал начин на живот

- качване на тегло

- бременност

2) Патологии:

- хипотиреоидизъм (честа причина при млади жени)

- остра бъбречна недостатъчност

- сърдечна недостатъчност

- чернодробно заболяване

- промени в лимфната система (лимфедем)

3) Употреба на лекарства като:

- кортизон (приеман системно)

- някои антихипертензивни средства

- противозачатъчно

Как да се борим със задържането на вода?

- Хидратирайте правилно

- Следвайте диета с намалено съдържание на сол

- Упражнявайте се редовно

- Подобрете храненето, като осигурите висок прием на плодове и зеленчуци, които благоприятстват елиминирането на излишните течности

- Лимфодренажен масаж за подобряване на лимфната циркулация

*Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари