Кафявите яйца ще изчезнат от магазините

0
Причината е, че белите кокошки живеят по-дълго и снасят повече
Причината е, че белите кокошки живеят по-дълго и снасят повече

Причината е, че белите кокошки живеят по-дълго и снасят повече

Германските птицевъди преминават все повече към отглеждането на бели кокошки, което означава, че кафявите яйца, отдавна познати на германските потребители, може да изчезнат от рафтовете на супермаркетите през следващите години, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Вече виждаме все по-малко и по-малко кафяви яйца и скоро вероятно изобщо няма да ги има", каза Хенер Шьонеке, председател на Асоциацията на германските производители на яйца.

Според браншовата организация, кафявите яйца в момента представляват около 30 на сто от яйцата на обикновените рафтове на супермаркетите в Германия, но до голяма степен са изчезнали от дискаунт магазините.

Само преди десетилетие в Германия се продаваха повече кафяви, отколкото бели яйца.

Само шепа регионални фермери продължават да отглеждат кафяви кокошки и този брой намалява, тъй като много германски птицевъди гледат на белите кокошки като на по-добра порода за производство на яйца, посочи Шьонеке.

"Белите кокошки имат по-голям генетичен потенциал от кафявите. Те живеят и снасят по-дълго", обясни Шьонеке, допълвайки, че белите кокошки са по-лесни за отглеждане и по-подвижни от кафявите.

По думите на Шьонеке белите кокошки са по-лесни за изхранване, и са по-леки и по-малки, както и техните яйца. Това прави снасянето по-лесно.

Сред породите в Германия кокошките с кафяви пера снасят кафяви яйца, докато белите снасят бели яйца, уточни Шьонеке.

Самият той е четвърто поколение птицевъд и управлява семеен бизнес близо до северния германски град Хамбург. Преди година и половина е преминал изцяло на бели кокошки.

По думите на Шьонеке няма забележима разлика във вкуса при различните цветове. Кафявите яйца някога са имали по-твърда черупка, но вече не е така и няма разлика във вкуса.

Неотдавнашно проучване на потребителите от Централната асоциация на немската птицевъдна индустрия установи, че кафявите яйца остават по-популярни сред по-възрастните хора, но че по-младите потребители не се интересуват толкова от цвета на яйцата, а от неща като условията за животните и дали яйцата са произведени на местно ниво.

"По-голямата част от потребителите са до голяма степен безразлични към цвета на черупката", коментира говорител на германската верига супермаркети "Реве" (Rewe) пред ДПА.

Но едно голямо изключение е около празника Великден, когато белите яйца са очевидно предпочитани, защото са по-лесни за боядисване, уточни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Аз
    Тъкмо да останат само бели яйца и Германия ще изчезне от картата на Европа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари