Къде да поставите орхидеята, за да цъфти редовно

5
Най-добре е да поставите растението на югоизточен, източен, западен или югозападен прозорец
Най-добре е да поставите растението на югоизточен, източен, западен или югозападен прозорец

Когато избирате място за орхидея в стаята, е необходимо да наблюдавате движението на слънчевата светлина, идваща от прозореца

При правилно поставяне и грижа това растение ще се превърне в истинска украса на дома или офиса, дарявайки почти непрекъснато нови цветове и издънки, съветва Градина 24

Повече светлина през пролетта

Най-доброто време за закупуване на орхидея е пролетта. Растението преди това е отглеждано от професионалисти и е готово да зарадва собствениците си със здрав вид и изобилие от пъпки.

Най-добре е да поставите растението на югоизточен, източен, западен или югозападен прозорец. Още от средата на март, в средните географски ширини, слънцето грее добре и орхидеите започват период на интензивен растеж - листа, корени и цветоноси. Метаболитните процеси се ускоряват през пролетта, влагата се преработва от растенията по-бързо и се изпарява по-добре от почвата. Следователно, в допълнение към слънчево място, орхидеите се нуждаят от активно поливане поне два пъти седмично и подхранване веднъж на две седмици.

За да подобрите цъфтежа, не трябва да се увличате с азотни торове, тъй като те увеличават растежа на листната маса, а не на цветоносите. Можете да забележите, че слънчевата светлина не е достатъчна, ако листата на растенията станат матови или новите листа са по-малки от предишните, корените са придобили сив оттенък и цветонос не се образува повече от шест месеца.

През зимата - топлина и влага

В стаята трябва да има източници на отопление, но не и близо до растенията, за да се избегне изсушаване.

Необходимо е да се гарантира, че листата не умират от контакт с леденото стъкло на прозореца, а самата орхидея не стои на течение.

Идеално е място в апартамент или офис, където има максимално количество зимна слънчева светлина. Обикновено това са прозорци с южно изложение.

Ако листата избледняват и се набръчкват, препоръчително е да се погрижите за допълнително осветяване на растението със специални флуоресцентни лампи за 8-10 дни на разстояние 30 см. Това ще има благоприятен ефект както върху бъдещия, така и върху текущия цъфтеж , тъй като при добри условия е възможно орхидеята да цъфти целогодишно.

Честотата и обемът на поливането трябва да се намалят, а подхранването да спре. След поливане с топла, утаена вода, не е необходимо незабавно да поставяте цветето на ледения перваз на прозореца, тъй като това може причини хипотермия и различни заболявания.

Ако вашите орхидеи се нуждаят от допълнителна влага, можете да им дадете топъл душ вечерта и да ги оставите в банята за една нощ, за да абсорбират излишната влага. Попийте със салфетка водата в основата на листата.

През лятото - създайте сянка

В горещия сезон грижата за орхидеите също има свои собствени характеристики. Трябва да се помни, че при естествени условия тези растения живеят в топли, влажни гори на дървета не по-високи от два метра от земята под короните на друга богата растителност, поради което са свикнали с разсеяна слънчева светлина.

През лятото е полезно да държите цветята на прозорците, обърнати на изток, тъй като слънцето грее тук до 12 часа. Ако цветето стои дълго време на ярко слънце в стаята, ще трябва да го засенчите със светла кърпа или хартия, прикрепена към прозореца, в противен случай растението може да получи изгаряния и петна по листата, а корените му да прегреят.

В сухо помещение през лятото орхидеята не само трябва да се полива обилно поне веднъж седмично, но и редовно да се пръскат листата от долната страна. Полезно е да се охлади помещението до 18-25? с климатик или през нощта чрез проветряване, ако по-студеният въздух не достига до цветето.

Ако е възможно, растението може да бъде преместено за известно време по-навътре в стаята. Но не се препоръчва да премествате саксията, освен ако не е абсолютно необходимо, тъй като промяната може да стресира орхидеята и да забави процеса на изобилния цъфтеж.

Добре е да се полива от лейка с утаена затоплена мека вода, за предпочитане дъждовна, като се избягва контакт с точките на растеж на растенията. Можете да наситите водата с кислород, като я излеете от един съд в друг. Не изливайте отново в цветето събраната в подложката вода.

Продължителната топлина в помещението значително влошава имунитета на растението, следователно разсеяната слънчева светлина и достатъчно влага са ключът към добрия цъфтеж на орхидеите.

В заключение трябва да припомним една особеност на растенията от горещи и влажни страни. У дома орхидеите могат да бъдат стимулирани да цъфтят, като ги подложите на краткотран стрес. Това може да бъде временно преместване в хладно помещение, което намалява обема и честотата на поливане. Обикновено такива действия стимулират цветето да не расте на листа, а да изхвърли цветонос. Не е нужно да злоупотребявате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари