Изяли сме 34 тона храни с фипронил

0
Отровният инсектицид е бил използвани у нас за производството на сладоледени продукти и майонеза
Отровният инсектицид е бил използвани у нас за производството на сладоледени продукти и майонеза Снимка: Pinterest

Жълтък на прах с фипронил е бил използвани у нас за производството на над 34 т храни (25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 т майонеза), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

От там уточниха, че яйченият прах е бил вложен в много минимални дози (от 0,9 до 2,9%). Продължава извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен, уверяват от БАБХ.

Въпросното количество е част от 500-те кг, яйчен прах, доставен от Германия, за който преди седмица ЕК ни алармира,че съдържа от отровния инсектицид, хванат в Западна Европа в началото на юли. От БАБХ са установили в кой склад е бил получен продуктът още, че пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и възбранени са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.

На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на реализацията и изтеглянето от пазара на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах. В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Предстои извършването на лабораторен анализ на партидите и до излизането на резултатите всички възбранени храни ще са под официален контрол.

БАБХ предприема и предпазни мерки за недопускане на замърсяване с фипронил в птицефермите в България. Ветеринарномедицински препарати, съдържащи веществото не са разрешени за употреба при продуктивни животни, в т.ч. и кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество. Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени  потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари