Извор на лековита минерална вода в Шуменско тъне в разруха

0
Марашката вода към момента е под управлението на община Шумен
Марашката вода към момента е под управлението на община Шумен Снимка: bTV

Източник на лековита минерална вода край шуменското село Мараш от десетилетия тъне в разруха

Въпреки опитите през годините тя да бъде използвана отново, досега това не е станало, а местната община и граждани предприемат поредни усилия да възстановят обекта, предаде bTV

Под сондажна шахта на дълбочина от 2800 метра се намират залежите на марашката минерална вода. До 1992 г. там са функционирали два басейна, в които хора от цяла България са идвали за процедури и отдих. От тогава досега обаче комплексът е изоставен и се руши, а минералната вода е забравена.

Димитър Христов един от инициаторите на идеята марашката минерална вода отново да се използва.

Тя е без аналог у нас, залежите са на близо 3 км дълбочина, а направения сондаж е запазен, макар и запечатан.

Преди три години е извадена оценка на водата, която доказва лековитите ѝ качества.

Марашката вода към момента е под управлението на община Шумен.

"Един от приоритетите на администрацията, защото тази сага продължава доста години. Ще предложим на общинските съветници да заложим 300 000 лева, които да се използват за оживяване на сондажа, като в това число се включва водопровод за питейна вода от селото. Имаме становище на ВиК, включва се изграждане на трафопост“, обясни Светлана Маркова, зам.-кмет на община Шумен.

Цялостната визия включва търсене на публично-частно партньорство за изграждане на СПА комплекс, в който да се провеждат и лечебни процедури.

Марашката минерална вода обаче е неподходяща за пиене, обясняват учените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    русенец
    В РУСЕ трябва да се преразгледат концесий пристанищни,кейови,обществени поръчки,ползи и изгоди за община Русе.ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС,А НЕ НА ГРУПИРОВКИ СИЛОВИ И ИКОНОМИЧЕСКИ С ПАРТИЕН ПРИВКУС.КАКВО ПОВЛЯКОХМЕ И С КАКВО НИ ВСЪЩНОСТ ЗАВЛЯКОХА? ЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ НАЗАД ПЪЛНА ПРОВЕРКА И ВЛИЗАНЕ НА СМЕТНА ПАЛАТА В ОБЩИНАТА. Да идва Киро и Асен лично,без будиста. :-))
  • 5
    2
    Смях голям
    Една община не може да прибира такси и да печели? Не може да благоустрои два басейна за граждани,гости и нуждаещи се? Не иска да спечели или да изготви проект? Тогава за какво е този кмет и заместници,областна управа и общ съвет? Като в Русе? Концесийки за 30 или 300 години с концесионна годишна такса 200 лв. или 1000 от кумова срама? Немарливост,престъпна небрежност довели до един какво си? Кой ще ги разследва,колко години още ще рухва и ще се губи природното богатство което ще бъде заграбено от някой местен или софийски бег? Или чакат наши момчета като инвеститори външни ,регистрирали фирма в ЕС или офшорна зона? Шумен е бастион на ДПС и ГЕРБ.Този кмет и общински съвет,шут в задника и нови да дойдат.
  • 6
    1
    Кой ли?
    Кой ли е хвърлил оченце на природното богатство и тихомълком е решил да прибира таксите от посещения в личният си джоб? Чака само сгода и да захапе,уж изоставено,уж това,уж онова.......общината виновна за държавата.......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари