Изложба с български народни носии откриват в Гюргево

0
Експонатите са от личната колекция на  Клина Михайлова
Експонатите са от личната колекция на Клина Михайлова Снимка: БТА

Експонатите са от личната колекция на Клина Михайлова

Дългогодишната педагожка и общественичка от Тутракан Клина Михайлова ще представи изложба с български народни носии в румънския град Гюргево. Експозицията съдържа 20 носии. Тя може да бъде видяна в местния Дом на пенсионера в периода от 21 до 24 май.

Всички експонати ще са от личната колекция на Михайлова, а някои от тях са на повече от 140 години. Това е петата изложба, която тя организира в северната ни съседка, предава БТА. Преди това е показвала традиционни български облекла в градовете Букурещ, Кълъраш, Кирнодж и Бранещи.

Калина Михайлова има една от най-големите колекции с народни носии в България. Експонатите са събирани в продължение на десетилетия, част от тях са показвани в музеите в Русе, Ботевград, Търговище и Каварна. През 2015 г. тя представи ревю на български народни носии в Европейския парламент.

През 2018 г. Михайлова, тогава кмет на село Шуменци, отбеляза българското председателство на Съвета на ЕС, като всеки понеделник ходеше на работа с различна народна носия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    градът Русе
    Между българи и румънци има повече общо отколкото между българи и турци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари