Избират патриарх на българската православна църква на 30 юни

0
Това обяви врачанският митрополит Григорий
Това обяви врачанският митрополит Григорий Снимка: Минко Чернев / БТА

Това обяви врачанският митрополит Григорий

Изборът на глава на българската църква трябва да се състои в края на следващия месец. „На 2 юни ще бъдат избрани делегатите на патриаршески избирателен събор. На 20 юни ще бъдат избрани тримата митрополити, от които на 30 юни ще се избира българският патриарх“, заяви днес пред bTV наместник-председателят на Светия Синод, врачанският митрополит Григорий.

След смъртта на Неофит той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх.

За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати. Две от условията са да са над 50-годишна възраст и поне 5 години да са управлявали епархия като митрополити. Засега се знае, че пловдивският митрополит Николай няма да участва в изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари