Иво Димчев: Пациенти с ХИВ чакат като улични кучета в тревата

0
Артистът Иво Димчев сигнализира за лоши условия в отделението за лечение на ХИВ в столичната инфекциозна болница
Артистът Иво Димчев сигнализира за лоши условия в отделението за лечение на ХИВ в столичната инфекциозна болница Видео: bTV

Артистът Иво Димчев сигнализира за лоши условия в отделението за лечение на ХИВ в столичната инфекциозна болница

Лоши условия в чакалнята на отделението за лечение на ХИВ в столичната инфекциозна болница. За това сигнализира в социалните мрежи артистът Иво Димчев. По думите му пациентите са принудени да чакат на открито без никакви условия.

„От 30 години ХИВ отделението в София има чакалня един квадратен метър. По тази причина за преглед, даване на кръв за изследвания или лекарства всички чакаме навън на тревата в дъжд, пек, студ и сняг! Стоял съм на тази тревичка с други пациенти през зимата на минус 15 градуса. Кажете на КОЙ да дам някакви пари да построим една нормална чакалня или един навес с две пейки поне. И аз едно добро дело да свърша в този живот, и чешма ако трябва ще построя за моите колеги и колежки по съдба!! Не може през 2023 година в Европа пациенти, някои от които с ниска имунна система да стоят на полянка като улични кучета, за да си вземат животоспасявщата терапия!“

От години Иво Димчев следи състоянието си в отделението по ХИВ в инфекциозна болница.

„Вчера се наложи да дойда до отделението, за да си получа лекарствата, които взимам на два месеца. И видях ,че отпред на полянката чакат 15 души. Слава богу, времето не беше ужасно, но съм виждал хора, които стоят при -15 градуса. Някои от тях са болни, някои - с компрометирана имунна система и не е нормално да стоят на една полянка“, каза Димчев пред bTV.

Освен че пациентите, които чакат няма къде да седнат, нито къде да се скрият при лошо време, те нямат и никаква конфиденциалност.

„Полянката се вижда от улицата с просто око. Аз съм публична личност и съм решил и това е мое право. Всички останали имат правото да запазят своята конфиденциалност“, обясни още Иво Димчев.

Пред кабинетите се чака както за изследвания, така и за рецепта за терапията. Става въпрос за малко над 2000 души, казват експерти.

„Надявам се да се вземе решение. Аз работя 23 години с ХИВ и не е мръднало с нищо. Винаги е било там, винаги са били такива условията. Трябва да се направи истинска амбулатория по стандарт, за която не се изисква много. Да се отделят кабинетите, да се влиза, да са от различни места. Да няма струпване на пациенти, коментира Елена Биримджиева, център за сексуално здраве Checkpoint.

От ръководството на инфекциозна болница обясниха, че предстои приемната да се премести в централния корпус на лечебното заведение и условията ще се подобрят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари