Ивелин Първанов: Протестираме, за да се чуе мнението на редовия български гражданин

1
Трийсет и три години продължава сагата с втора атомна електроцентрала "Белене", заяви представителят на "Възраждане"
Трийсет и три години продължава сагата с втора атомна електроцентрала "Белене", заяви представителят на "Възраждане" Снимка: Фейсбук

Трийсет и три години продължава сагата с втора атомна електроцентрала "Белене", заяви представителят на "Възраждане"

Протест срещу намерението за продажба на реакторите за Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Белене" на Украйна се състоя днес в плевенското село Българене, предава БТА. Той се организира от структурата на партия "Възраждане" в град Белене. В него участваха представители на структурите на партията от областта, както и от Козлодуй и Севлиево.

Протестът беше на разклона за Свищов и Белене на главен път Русе - София в селото, като за кратки периоди от време участниците затрудняваха движението на автомобили, като пресичаха пътното платно.

"Протестът го правим, за да се чуе мнението на редовия български гражданин, който, за съжаление, не е защитен от институциите. Трийсет и три години продължава сагата с втора атомна - "Белене", проект, който можеше да бъде приключен преди повече от десетилетие и сега България можеше да извлича от него само дивиденти, тъй като реакторите щяха да се изплатили и да работят само на печалба". Това каза пред журналисти народният представител от партия "Възраждане" Ивелин Първанов. Според него намерението за продажба на реакторите на Украйна е в ущърб на българската енергетика, на бизнеса и на обикновения български гражданин.

Първанов подчерта, че с днешния си протест от "Възраждане" целят "да събудят общественото мнение, защото след време ще са необходими повече усилия и драмата ще бъде много по-голяма". Той не изключи възможността и за национален протест, за да има България "бъдеще, осветление и енергетика".

Областният координатор Данаил Раденцов коментира, че с протеста от "Възраждане" са заявили своята позиция относно "подаряването" на двата реактора на Украйна.

Ралица Петрова, участник в гражданското недоволство, каза, че е тук, за да защити бъдещето на страната, да се изиска от управляващите да кажат как и кога Украйна ще плати за реакторите и дали цената е съобразена с инфлацията и с разходите, направени през годините за съхраняване на оборудването.

Протестът премина спокойно.

На 6 юли парламентът възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене". Решението беше прието със 155 гласа "за" и 57 "против". Според приетото решение продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари