Иван Хиновски: Имаме перфектни аргументи да отложим спирането на ТЕЦ-овете, но няма кой да ги обоснове

1
Не се намериха качествени чиновници, които да изложат ясно и аргументирано позициите ни, каза енергийният експерт Иван Хиновски
Не се намериха качествени чиновници, които да изложат ясно и аргументирано позициите ни, каза енергийният експерт Иван Хиновски Снимка: БГНЕС

Не се намериха качествени чиновници, които да изложат ясно и аргументирано позициите ни, каза енергийният експерт Иван Хиновски

"България има перфектните и сериозни аргументи да отложи спирането на въглищните централи. Поне минимум 2030 г. да започне процесът. Ние сме пред сериозна енергийна криза, пред регионален дефицит".

Това каза енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, предаде БНР.

"Разочарован съм, защото ние не умеем да излагаме ясно и аргументирано позициите си. Много пъти е казвано, че не трябва да се пъчим и да заявяваме, че няма да правим това и няма да спираме. Трябва да седнем и аргументирано да изложим нашите тези, което направи Сърбия, която успя да отложи сроковете за затваряне на въглищните си централи, макар че не са член на ЕС / ЕК, но те участват в Плана за справедлив преход. Така и не се намериха български качествени чиновници, които да седнат и да го направят. Това е големият проблем".

По думите на Хиновски в следващите 10 - 12 години трябва да се инвестира в изграждане на акумулиращи мощности:

"Има фотоволтаици, но между 22 часá и 6 часá няма фотоволтаично производство и не влиза електроенергия в мрежата. ...В момента изградени фотоволтаици ги спират през деня, защото има свръх енергия, а след залез слънце има нула енергия".

Според него, ако в тези условия бъдат спрени въглищните централи, ще се стигне до режим на тока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари