Иван Белчев сигнализира РЗИ за силата на звука на светофар в Русе

3
Поради силата на звуковия сигнал едновременно от поне три светофара, един незрящ трудно би се ориентирал в коя посока да пресече, обясни депутатът
Поради силата на звуковия сигнал едновременно от поне три светофара, един незрящ трудно би се ориентирал в коя посока да пресече, обясни депутатът

Поради силата на звуковия сигнал едновременно от поне три светофара, един незрящ трудно би се ориентирал в коя посока да пресече, обясни депутатът

Иван Белчев сигнализира РЗИ за силата на звука на светофар в Русе.

След проведен разговор със Съюза на слепите в България относно силата на звуковия сигнал на светофарните уредби на кръстовището на бул. Цар Освободител с бул. Съединение и ул. Петко Д. Петков се установи, че заради силата на звуковия сигнал едновременно от поне три светофара, един незрящ трудно би се ориентирал в коя посока да пресече. Конкретният пример е от светофара пред блок Сердика в посока Пантеона. Силният звук се чува в радиус от 120 метра още на входа на Парка на Възрожденците край Пантеона, на кръстовището на ул. Петко Д. Петков с ул. Асен Златаров и в жилищата на русенци, обясни народният представител и приложи графика на разпространение на звука.

Съпровождането на зелената светлина от звуков сигнал изисква поставянето на тактилни ивици за идентификация от незрящите на пешеходните пътеки, както и задължително скосяване. На това кръстовище тези задължителни елементи липсват и така Община Русе нарушава изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания.

"В отговор на мой въпрос към Община Русе се посочва, че не е констатиран проблем – „По отношение на звуковата сигнализация за хората с увреждания Ви информирам, че зумерите са със съответния сертификат за качество и отговарят на стандартите. Същите са капсуловани и не подлежат на корекция.“

Моля да се провери силата на звука както до светофарните уредби, така и на 120 метра от тях, както и посоката на излъчване на звука. Звукът би трябвало да бъде не повече от 5 dB(A) над силата на звука от фоновия шум и да не се чува на повече от 5 метра от светофара, за да не създава объркване на пресичащите.", пише още народният представител в писмото си до директора на РЗИ - Русе.

Според НАРЕДБА № 17 ОТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА СЪС СВЕТЛИННИ СИГНАЛИ:

Чл. 30. (1) За улесняване на незрящите пешеходци сигналът със зелена светлина се съпровожда от звуков сигнал.

(2)...Силата на звука по ал. 1 трябва да бъде не повече от 5 dB(A) над силата на звука от фоновия шум на регулираното място.

(4) Звуковият сигнал по ал. 1 трябва да е насочен по протежение на пешеходната пътека, за която е предназначен, и завършва едновременно с края на зеления сигнал за пешеходци.

(6) В случая по ал. 1 тротоарите при пешеходните пътеки задължително се скосяват и се поставят тактилни ивици за идентификация от незрящите на пешеходните пътеки и пешеходните бутони съответно по чл. 12 и 13 на Наредба № 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания

"Така описаните проблеми са решени от редица градове и не знам защо Община Русе не е взела от техния опит. Дори МРРБ констатира проблема и предлага промяна в наредбата: „За улесняване на граждани със зрителни увреждания при пресичане на кръстовища звуковият сигнал, който се активира при зелена светлина на светофарите за пешеходци, ще има различен звук и/или различна продължителност на звука и/или на паузата в различните посоки на пресичане. За по-лесната им ориентация бутоните, които активират разрешителния за преминаване на пешеходци сигнал, ще издават звук, който указва местоположението на самия бутон. След активирането на бутона, неговият звук ще спира. Звукът за ориентиране трябва да е със сила, позволяваща възприемането му на разстояние до 2 метра от бутона.“, завърши писмото си г-н Белчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    16
    Спас
    За 1 година работа в управляващата власт дойде момента да се зададе най-важният въпрос за русенци...... Пискането на светофарна уредба.... Мама ти и нещастна, педал скапан.
  • 0
    15
    N/A
    До N2, те са слепи, а не глухи
  • 1
    14
    До ПеПераста от 8
    Тебе те ебат в гъза, не ти. Затова си ДеБела ПеПеруга като идиотът ЗаБелчев, ха ха ха
  • 3
    13
    гледам
    ...гледам как са свързани,кабели,жици,тромби....абе няма такъв град с такива селяндури,разберете.Кой,кой предлага,кой,кой разписва? Няма ли сметна палата,следствие?
  • 2
    12
    Абе да Питам
    Те на какви стандарти отговарят тези пискала? Нещо като със таблата уведомителни става от градският транспорт на китайски? Гледам в други градове таблата са по ясни на гледане и четливи.Тук нашите от кой гараж ги изкопаха през коя фирма и за колко стотици хиляди евра? Тази община проверки няма ли да има от времето на Пламен Милкоффф и Пенчо Стоилов?....яяя....събрах ги...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари