Иван Белчев: МВР да извърши акция за контрол върху управлението на електрически тротинетки в Русе

6
Депутатът зове за засилени мерки след трите сериозни инциденти в града
Депутатът зове за засилени мерки след трите сериозни инциденти в града

Депутатът зове за засилени мерки след трите сериозни инциденти в града

Иван Белчев настоява за засилен контрол от МВР по отношение на електрическите тротинетки в Русе.

Народният представител от Русе отправи въпроси към вътрешния министър Калин Стоянов във връзка с подобряване на контрола и регулацията на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС) в Русе.

Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

Уважаеми господин Министър,

Във връзка с нарастващото използване на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС) в градска среда и последвалите сериозни инциденти в Русе, които доведоха до пострадали граждани, считам, че е необходимо да се преоцени и подобри текущата регулация и контрол върху тяхната употреба в града. През последната седмица станаха 3 сериозни инцидента в Русе, като има 3-ма пострадали водачи на тротинетки, 64-годишна пешеходка е тежко ранена, а единия водач, на 14 години, е с опасност за живота.

Настоящата регулация определя ИЕПС като превозни средства, които са оборудвани с електрически двигател и чиято максимална конструктивна скорост надвишава 6 км/ч, със собствена маса до 50 кг, като изключва изискването за регистрация, базирайки се главно на физическите характеристики на тротинетките. Въпреки съществуващите ограничения за управление на ИЕПС, включително максимална разрешена скорост и забрана за движение по определени зони, практиката показва значителни предизвикателства в контрола и идентификацията на нарушенията.

Тротинетката трябва да се кара по велоалеите, а при липса на такава – в най-дясната част на пътя, а пресичането на пътя става като пешеходец. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч., като не може да се движи по пътища, където разрешената скорост е над 50 км/ч. и по площи, предназначени само за пешеходци. Въведени са минимални възрастови ограничения като 14-годишна възраст за управление по велосипедни алеи и 16-годишна по велосипедна инфраструктура по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h. Забранено превозването на повече от едно лице на тротинетка. Водачите под 18-годишна възраст трябва носят каска.

Моля да се извърши акция за контрол в град Русе съобразена със Закона за движение по пътищата и по-конкретно:

  1. минимални възрастови ограничения за управление на ИЕПС под 14-години за велоалеи и под 16-години за велоалеи по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h;

  2. носенето на каса на лица под 18-години;

  3. работещи спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад;

  4. движение успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство;

  5. слизане от електрическата тротинетка при преминаване през пешеходна пътека или на пешеходен светофар;

  6. вярвам, че ще намерите начин да извършите контрол дали ИЕПС се движат над максималната разрешена скорост от 25 км/ч;

  7. наличие на регистрационен номер за електрически скутери, които могат да се движат със скорост над 25 км/ч или са над 50 кг.

На базата на изложеното, бих желал да отправя следните въпроси към Вас:

Какви мерки планирате да предприеме за подобряване на контрола за спазване на закона на индивидуалните електрически превозни средства в градска среда, особено предвид на скорошните инциденти в Русе?

Моля за справка на пътни инциденти с ИЕПС в град Русе през 2023 г. с обобщени данни за пострадали и вид инцидент. Също така моля да ми предоставите броя фишове и наказателни постановления в Русе през 2023 г. с обобщени данни за вида на нарушенията

Изказвам своята благодарност за Вашето внимание към този важен въпрос и очаквам с интерес Вашите предложения за решения, които да гарантират безопасността и правилното регулиране на индивидуалните електрически превозни средства. Очаквам писмен отговор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    16
    интересно
    някой призивава отговорните за нещо да си вършат работата, вместо да призове да се изринат и намерят хора за работата
  • 4
    15
    ferdito
    Има си общинска полиция,КООРС,кметсни наместници да контролират.И така нищо не вършат.
  • 6
    14
    до 13
    Когато някой малоумник с тротинетка ти потроши кокалите или ти се завре под колата , а ти му сплескаш тъпата кратуна, тогава сам ще си отговориш.
  • -1
    13
    Vi
    Излиза че тротинетките са по опасни от колите ,
  • 1
    12
    плюс минус
    Аз съм третополова ПеПейка и най обичам като Христо Иванов Бойкикев да ближа задника на ДеБелян и да си заработвам стотинките с опорките на ДеПеСе
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари