Иван Белчев: Брикетената фабрика трябва да спре работа, докато започне да се съобразява с екологичните норми

5
Всички русенци, живеещи и работещи в района, дишат въглищен прах
Всички русенци, живеещи и работещи в района, дишат въглищен прах Снимка: Иван Белчев

Всички русенци, живеещи и работещи в района, дишат въглищен прах

Гост на Обществения съвет по екология към Община Русе беше г-н Тончев – представител на фабриката за брикети в Източна промишлена зона. Отново беше чуто добре познатото обещание фабриката да се премести, но това нямало да стане скоро - терена, на който трябва да се премести, не разполага с вода и ток. Дотогава русенци ще продължават да дишат въглищен прах.

За съжаление и този път не чухме адекватен отговор за справяне със ситуацията, тъй като господина бързаше да посреща нови машини за предприятието си на пристанището.

„А преместване на производството в помещения на закрито?“ ще попитате. Да, такъв е планът, но чак след като се премести фабриката.

Оказа се, също така, че разрешителното им е от миналия век и не отговаря на никакви нови изисквания, но нито една институция няма да го преразгледа и да му поиска оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), защото фабриката си била там първа, преди всички други.

Топката изглежда се прехвърля между Община, фабрика и институции, а гражданите, които дават живота си на цялата тази система, трябва да се съобразяват.

Това не е решение за живущите в квартал Здравец Изток. Не е решение за учениците на ОУ „Васил Априлов“, на децата в ЦДГ „Детелина“ и ясла №12, намиращи се в близост до брикетената фабрика. Не е решение за десетките фирми в района, Гара Разпределителна, Мол Русе и други.

Брикетената фабрика трябва да спре работата си, докато започне да се съобразява с екологичните норми.

На снимките можете да видите големите купчини с брикети, които при по-силен вятър носят въглищен прах във всички посоки. Забележете сградата в двора какви черни петна има. Това се диша от всички русенци, живеещи и работещи в района.

Иван Белчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    8
    Идват ...
    Новите избори за НС са видими и идват и този индивид се активира отново с празноговорене, зад което няма никакви реални резултати. Продължавайте да му се вържете на уловките. Със сигурност вътрешно той ви се присмива на наивността и глупостта.
  • 12
    7
    Kara koli
    Един кмет вече излъга русенци да гласуват за него заигравайки се с мръсния въздух. Интересно ми е ще се вържат ли на поредния мераклия да разтяга локуми и да рупа на държавна ясла. Няма да се изненадам и да му се вържат! Тука матряла не е от най-качествения в избора си за градоначалници.
  • 7
    6
    123
    Интересно, колко е несправедлив живота. Как беше празна тенекия дрънчи най-силно.
  • 5
    5
    Реално
    Много шум за нищо и правене на реклама. Депутат с 483 преференции, а имаше с над 1000, които не влязоха в НС. И сега голям го раздава, но няма да е дълго.
  • 3
    4
    Онлайна
    Пуцай тигре, пуцай... оти бърже идват новите избори!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари