Историята на Фариба от Иран, която се бори за правата на жените

2
Всяка година в Иран умират между 400 и 500 жени, които са убити от мъжете в семейството
Всяка година в Иран умират между 400 и 500 жени, които са убити от мъжете в семейството Видео: NOVA

На 27 април 2023 г. Фариба говори в Европейския парламент

Систан и Белуджистан е втората по големина, но най-бедната от 31 провинции в Иран. Близо 50% от населението живее под прага на бедността, предава NOVA. Малцинството на белуджите в Иран търпи дискриминация в достъпа му до образование, здравеопазване, работа и жилище. Това засяга особено жените, които са изправени пред значителна дискриминация в страната.

Фариба Балудж е активист за човешките права. Тя си спомня през сълзи за трудния живот в Иран, за насилието, на което е подлагана само, защото е жена. Балудж е омъжена насила, а съпругът ѝ я бие постоянно. Жената обаче решава да замине за Чабахар и през 2017 г. отваря първия център за лечение на зависимости при жени. Там среща и своя бъдещ съпруг.

Балудж разказва, че в Иран жените не могат да говорят за мъченията, на които са подлагани не само заради законите срещу тях, но и заради патриархата и традициите.

Всяка година в Иран умират между 400 и 500 жени, които са убити от мъжете в семейството.

През септември 2022 година, след смъртта на 22-годишната Махса Амини, в Иран и в други държави избухват протестите „Жени, живот, свобода“. Демонстрациите са най-голямото предизвикателство за правителството.

На 30 септември 2022 година, след поредица от репресии, иранските сили за сигурност убиват брутално над 90 участници в протестите в Захедан. Клането в Захедан е известно като „Кървавия петък“.

Фариба бяга със съпруга си в Лондон, а по-късно успява да вземе при себе си двете си деца. Жената споделя, че не спира да мисли за убитите в Иран. Но синът ѝ иска да се върне в Белуджистан. След като тя не успява да го убеди да остане в Лондон, момчето се връща и е арестувано в Иран. Фариба казва, че причината е само защото той е неин син. „Това е предупреждение към активистите“, казва жената. Тя е изправена пред трудния избор да реши как трябва да продължи напред. „Не можех да мълча, точно защото съм майка, споделя Фариба.

По-късно синът ѝ е освободен от затвора.

На 27 април 2023 г. Фариба говори в Европейския парламент. Тя разказва за жестокостите и страданието на хората от Иран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Anton
    Егати тъпата дьржава,дебили живеят там,мрьсни ислямски диваци айтоласите са мизерни дрипи, Израел трябваше да ги подбере,и да ги сьсипе,да ги избие,до един,болни мозъци...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари