Искате ли да сме страната на тъпаците?

2
На учителя - с любов!
На учителя - с любов! Снимка: Личен архив

На учителя - с любов!

Българското общество се сеща за учителите само два пъти в годината – веднъж около 24-ти май, когато в социалните мрежи всички възторжено се юрват да вървят с народа възродени, макар че не знаят кой е написал този свещен химн и защо, аджеба науката е слънце; и втори път – в деня на будителите, когато пускат снимки на възрожденци без изобщо да знаят кои са – просто някакви мустакати хора, които са живели някога си и са направили нещо си там…

Но за образованието трябва да се говори всеки ден, защото мащабите на неграмотността вече са катастрофални. Вижте само как пишат хора, които са завършили училище, а някои дори и университет – вече се смята за обичайно да пишат “сигорно”, “копувам”, “незнам”, “медий”, “емоций” и т.н. И дори не се срамуват от неграмотността си, отбелязва Иво Сиромахов.

Първосигналните граждани, които реагират емоционално и не обичат да разсъждават, са свикнали да хвърлят цялата вина върху учителите. Дали обаче те са виновни?

Всъщност учителската професия е най-унизената в обществото – българските учители са хора, които едва оцеляват с мизерни заплати, а държавата им казва – вие сте ненужни, вашият труд струва стотинки и няма никаква полза от вас. Разбираемо е властта да разсъждава по този начин, все пак в парламента няма образовани хора.

Най-голяма вина обаче носят родителите. Преобладаващата част от тях са пълни тъпаци и пращат децата си на училище, не за да се учат, а за да им се махнат от главата и да не им се пречкат вкъщи. Те смятат, че учителите са им длъжни. Че трябва не само да образоват, но и да възпитават децата им. А, ако – недай Боже! – посмеят да им пишат двойка, родителите-тъпаци отиват в училище и търсят саморазправа.

Как да работят учителите, когато авторитетът им ежедневно се оспорва от някакви нискочели примати? Как да очакват полагащото им се уважение от учениците, когато те идват в училище със самочувствието на превъзхождаща класа, и се държат агресивно и нагло?

Как очаквате децата ви да станат грамотни и образовани, при положение, че вкъщи пълните главите им само с малоумия – говорите им за зодии, за предсказанията на леля Ванга и кака Данга, за вредата от ваксините, за ползата от казармата и за задължителната омраза към съседите?

Потресаващо е да чуеш от ученик изречението “ма за кво да го уча тва, ве, то няма да ми трябва в живота”. Ми да бе, пич, то нищо няма да ти трябва. Нито таблицата за умножение ще ти трябва, нито азбуката ще ти трябва. Я виж майка ти и баща ти колко добре си живеят, без да ги знаят тия неща. Що ти трябва да се затормозяваш…

Такова поколение отглеждате.

В кварталното училище отсреща е записан син на митничар. Всеки ден го докарват две коли с охрана. От какво го пази малоумният му баща? И как ще го опази с тия две коли мутри? Какъв е смисълът от тая демонстрация?

Съгласен съм, че учебниците са много зле написани, програмата е остаряла и отблъскваща. Но за това учителите нямат вина. За учебниците отговорност носи министерството на образованието и разните там комисии, които одобряват съдържанието. Те трябва да бъдат изритани от комисиите и да им се забрани да припарват до министерството.

Ето какво трябва да се направи незабавно, ако искаме да спрем катастрофата:

  1. Заплатите на всички учители да бъдат увеличени три пъти.
  2. За посегателство върху учител и опити за саморазправа да се налага наказание от 20 години затвор.
  3. Да бъде строго забранено на родителите да влизат в училище, освен ако не са поканени на родителска среща или повикани от учителя.
  4. Да бъдат изготвени нови учебници в съответствие със съвременната наука. Ако не може да ги измислите, препишете ги от държави с модерно образование като Финландия, Швеция, Германия.
  5. Да бъдат закрити 90 процента от българските университети. Не може държава с 5 милиона население да има 50 университета. На всички е ясно, че те не дават никакво образование, а са просто търговски дружества, които продават дипломи и осигуряват незаслужени заплати на някакви псевдопреподаватели. 5 университета са напълно достатъчни за България.
  6. Субсидиите на университетите да не зависят от броя на студентите, а от постиженията им. Основният критерий при оценяването на постиженията е колко от завършилите успяват да се реализират по специалността си.

Това са само първите стъпки.

И те трябва да се извършат спешно.

Освен ако не искаме да сме страната на тъпаците.

Или май вече не ни пука…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    10
    ариелчо,
    Ами нали тези, за които искаш заплати, са минали точно през „неграмотните“ даскали, как ли са стигнали до това образование?!? Сигурно и те са толкова грамотни, щом са ги учили „неграмотни“?!? Абе как не се усещате бе?!? Аман от тъпи, нищо не постигнали в живота си хейтъри!
  • 1
    9
    до Ariel
    Ти сигурно си единствения/та/ грамотен тука май?!? По начина на твоите разсъждения, аз например стигам до извода, че всички Ariel -и са неграмотни и неспособни! И що се правите на това, което не сте?!? Едно време, ако учителят ми удареше шамар, се молех, не дай боже баща ми да не разбере, щото щях да изям поне два шамара, без да ме пита що ме е бил даскала! Ако се приберях с двойка, не даскала, а аз си бях виновен и си го отнасях подобаващо! А сега кво?!? Отрочето ви е генийче, а другите не го оценяват?!? И до кога?!? Докато я свърши такава, че да се чудите какво да правите?!? Ей хора, освестете се!
  • 1
    8
    Ariel
    Само даскалите,а те са неграмотни,тъпи с купени дипломи и бьлгарски не могат да говорят,доста са пьрвобитни,по добре дайте а медицински работници,дайте на сестрите,че здравето е много важно,без не можем...
  • 3
    7
    Я още...
    Заплатите на всички учители да бъдат увеличени три пъти... Не е ли пак сиромашко, бе Сиромахов - я още по три !!!
  • 5
    6
    Анонимен
    Ние сме страната на тъпаците, колко повече?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари