Искат църковен съд за двама свещеници

0
Писмо изпратиха до Светия синод от Сливенската епархия
Писмо изпратиха до Светия синод от Сливенската епархия

Писмо изпратиха до Светия синод от Сливенската епархия

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква.

В писмото се посочва, че в няколко медийни изяви ст. ик. Евгений Янакиев се опитал да манипулира обществеността и отправял тежки клевети срещу свещеници от епархията, и особено за служещите в Бургаска духовна околия, наричайки ги разколници. Той разпространявал избирателно информация от документи на Светата митрополия, с които не би трябвало да разполага, правейки внушения за злоупотреби, които са недоказани. Това от своя страна го уличава в изнасяне и евентуално кражба на вътрешна информация, предава БНР.

Според свещениците при среща между Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и свещеници от епархията е имало ясно изразено свидетелство за агитация от страна на ст. ик. Евгений Янакиев преди епархийския избор.

При постоянното му говорене за имоти, пари и злоупотреби, както и за защита интересите на епархията, умишлено укрива съдружие на Църковното настоятелство на представлявания от него храм ”Св. Димитър“ във фирма ”Лавхил“ ООД ЕИК 205356430. Съдружник в същата фирма е Неделина Драгиева, за която се знае, че живее на семейни начала с брат му ст. ик. Силвестър Янакиев в нарушение на правилата и каноните на Православната Църква. Във връзка с горното, ст. ик. Евгений Янакиев от дълги години прикрива брат си“, пише още в писмото.

Свещениците се обръщат с искане до Светия синод да се насрочи дата за провеждането на Църковен съд по възможност и поради неотложност до края на април, пред който да бъдат изправени ст. ик. Евгений Янакиев и ст. ик. Силвестър Янакиев, за да им бъде потърсена отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари