Искат парното и топлата вода в Русе да поскъпнат с 20%

3
Топлофикация Русе предлагат поскъпване на парното и на топлата вода
Топлофикация Русе предлагат поскъпване на парното и на топлата вода

Топлофикация Русе предлагат поскъпване на парното и на топлата вода

Парното поевтинява само в два града, но във Велико Търново, Бургас, Враца, Русе и Разград искат поскъпване.

Изненада с парното - само две топлофикации са внесли предложения в КЕВР за голямо поевтиняване. А предварително се изчисляваше, че ще има поевтиняване. Причината - за сегашния регулаторен период, който приключва на 30 юни 2024 г., цената на газа се оказа доста по-ниска от заложената. А от газа зависят около 70% от цените на парното. Заради надвзетите от потребителите пари енергийни експерти очакваха поевтиняването на топлата вода и парното за новия зимен сезон да е между 3 и 7%, пише 24 ЧАСА.

Сега дружеството с най-много клиенти - столичното, е поискало цената от 1 юли да е 97,78 лв. за мегаватчас, при сегашната от 133,79 лв. Това означава намаление от 26,9 на сто.

От заявлението за цена на компанията става ясно, че корекцията на необходимите приходи е с минус 27,30 лв. за мегаватчас, което означава, че през периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. толкова са надвземали от клиентите си за мегаватчас топлинна енергия. Това се получи заради по-високата прогнозна цена на природния газ за периода, която КЕВР калкулира в цената на парното и топлата вода.

Удар прави плевенската топлофикация, която е с предложение за цена от 56,10 лв. за мегаватчас при 96,94 лв. сега. Тук поевтиняването е с внушителните над 42 на сто.

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува във вторник заявленията за цени от 1 юли, като тъй наречените чувствителни данни са заменени с хиксове. В заявленията на четири топлофикации дори цената, която предлагат от 1 юли, е заличена и вместо нея са се появили три хикса.

Това са дружествата в Пловдив, Варна, Перник и Сливен. Не е ясно защо това се явява чувствителна информация и се крие, след като законът повелява предложенията за цени да бъдат публикувани месец преди внасянето им в комисията.

Вероятно това е заради скандалите през миналата година заради искане от дружествата за голямо поскъпване. Тогава КЕВР почти замрази цената на парното от 1 юли 2023 г., след шоковото поскъпване, заради скъпия газ през 2022-а.

Останалите топлофикации предлагат поскъпване на парното и на топлата вода.

Рекордът, както обикновено, е на топлофикацията във Велико Търново, която купува газа от разпределително дружество, а не на едро. Процентът на увеличение, което компанията е предложила, е 151,72. В Бургас предложението е парното да поскъпне с 24,50 на сто, във Враца - с 24,49 на сто, в Русе - с 19,53%, в Разград - с 12,26 на сто.

Какво от тези предложения за поскъпване и разходите на топлофикациите ще одобри КЕВР, тепърва ще се разбере. На 1 юли ще са ясни и цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    14
    До Братованов
    Гражданино на аристократичния град (не съм сигурна, че си такъв), научи граматиката на родния си език първо, преди да поучаваш селяните!
  • 10
    13
    ....
    Ще се "развеждаме" с Топлофикация,много скъпо излиза вече този "брак"... Нека,който има излишни пари,да си ги храни алчните...Ама един ден и за тях ще дойде Видовден...
  • -21
    12
    Ники Братованов
    Нормално е да се вдига цената. Инфлация. А пък и заплатите също скачат чувствително вижте стътистиката. За няккви кирливи 20% Ганьо реве като наебан. На когото не му харесва да се връща на село и да пали кюмбето с крадени дърва от гората. Русе е аристукратичен град и пробитите царвули да хващат баира!
  • 30
    11
    nnn
    Данък сгради със 100 %, парно и топла вода с 20%, от 1 юли тока с 20%, водата с 20% - какво става в Русе???
  • 22
    10
    Абонат на Топлофикация
    Ние, абонатите на Топлофикация, сме като техни крепостни. А те спирачка нямат! Докога ще търпим това?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари