Йогалатес - има ли почва той в Русе

6

По последни данни спортните зали съответно и активно спортуващите хора се увеличава стремглаво. Излизат все нови и нови спортни занятия, които да радват русенци и с удоволствие могат да опитат. Едно от тях навлязло сравнително скоро в Русе това е Йогалатес.

Какво е Йогалатес?

Йогалатес е система от упражнения, успешно съчетание на йога и пилатес. Йогалатес се базира на най-новите медицински изследвания за функциониране на човешкото тяло при движение. Йогалатес – йога и пилатес „работят“ за теб.

Произходът на йогалатес е спорен, тъй като приблизително по едно и също време двама души създават система от упражнения, съчетание от йога и пилатес. През 1997 година американецът Джонатан Урла създава система от упражнения, наречена „йогилатес“. По-късно през същата година австралийката Луис Соломон също създава своя версия от упражнения, съчетание от йога и пилатес, наречена „йогалатес“. В крайна сметка нейното наименование става по-популярно, но за авторските права все още се водят спорове. 

Йогалатес е идеална за преодоляване на стреса и при болки в гърба, кръста и врата.

Упражненията са достъпни за всички възрастови групи и няма ограничения за пола.Йогалатес представлява двигателна практика, която съчетава хармонията на йогата, стретчинг, разтягане и мускулните съкращения, характерни за пилатес.Комплексът е подходящ за хора, които искат да свалят килограми, както и за такива, които само стягат мускулатурата си.Упражненията са много ефективни и при трениращи с чести болки в кръста, гръбнака и шията.За добре изваяно тяло и сваляне на килограми, йогалатесът трябва се редува със силови упражнения. Другите компоненти на добре изглеждащото тяло са хранителният режим и калорийният дефицит.

В йогалатес се използва понятието „вътрешна стабилност“, което означава усвояване на правилна стойка чрез укрепване на гръбначния стълб и таза.

Йогалатес използва медитационни техники от йога за постигане на душевна хармония и вътрешен баланс.

Чрез йогалатес се постига укрепване на мускулатурата без създаване на излишен обем като при силовите тренировки.

Йогалатес залага на дихателни практики от пилатес, чрез които се повишава капацитетът на белите дробове.

Йогалатес системата е за хора от всички възрасти с различни нива на физическа активност.

Йогалатес се стреми към съвършен баланс между тяло и ум, дишане и движение.

Йогалатес упражненията се изпълняват на релаксираща музика. Започва се с антистрес техники за загряване, следват пилатес упражнения на земя и се завършва с йога техники.

Нова практика, която в момента започват да предлагат някои от треньорите, е към йогалатеса да добавят и танцувални движения. Деница Филева, инструктор в Йогалатес Дени Русе предлага на своите курсисти именно такова нестандартно съчетание.

Как протича едно посещение от такъв курс:

- антистрес техники за загряване;

- следват пилатес упражнения на земя;

- танцувални движения;

- силови упражнения с гири или ластици за мускулите на ръцете;

- упражнения за отпускане;

- дихателни упражнения (пранаяма);

- йога техники.

”... и когато достигнеш лимита, нещо става и ти можеш да продължиш дори повече. Със силата на съзнанието, с твоята решителност, с твоя инстинкт и също така опит можеш да летиш нависоко. ”

”Мотивацията те кара да започнеш. Навикът е това, което те поддържа да продължаваш. ” - Джим Раян.

Инструктор - Деница Филева - Адрес: Град Русе 7005, улица Чипровци 32; Тел.: 0878947135  [ FacebookWebsite ] 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари