Инфлацията изяде великденския бонус на пенсионерите

0
За съжаление това е нивото, на което сме в момента – потъваме. 30 лева е агнешкото, това е безбожие...
За съжаление това е нивото, на което сме в момента – потъваме. 30 лева е агнешкото, това е безбожие...

За съжаление това е нивото, на което сме в момента – потъваме. 30 лева е агнешкото, това е безбожие... 

Великденския бонус от 70 лева за пенсионерите се превърна в актуална тема в последните дни. Празничната добавка ще започне да се изплаща от този петък, 15 април и няма да зависи от размера на получаваната пенсия, т.е. ще я вземат всичките над 2 млн. български пенсионери.

Така минималната пенсия ще достигне 500 лева за Великден, като 60 лева от нея са ковид добавка, плюс вече споменатия еднократен празничен бонус.

70 лева е максималното, което държавата може да си позволи в момента за великденска добавка. Макар сумата да не е особено голяма на фона на нарастващите цени, тя зарадва пенсионерите. За какво ще похарчат парите, разказва репортаж на БНР.

"Тези пари предварително са изядени. За съжаление това е нивото, на което сме в момента – потъваме. Всичко влияе, но дано нещо да се случи... Още не съм ги взела, но агнешко – не. 30 лева е агнешкото, това е безбожие... То е невъзможно, защото едно четиричленно семейство поне два килограма трябва да купи, което са 50 лева, а 20 лева за какво остават – за маруля, за лук. Всичко е неоправдано и мисля, че много от търговците спекулират." – коментират пред националното радио видинчани.

Великден ни излиза все по-скъпо

Цените наистина се повишиха рязко в последните месеци, поради което великденската трапеза излиза все по-солено. Около миналогодишния Великден агнешкото се продаваше по 13-14 лева за килограм в търговските вериги, а сега цената на някои места е почти двойна. В момента българското агнешко се продава на Кооперативния пазар във Варна от 20 до 23 лева за плешка и до 24 лева за бут.

Дроб сармата държи твърда цена от 13,50 за килограм, но продавачите съветват да купуваме още сега, защото до Великден цените ще станат още по-високи. Миналата година комплект за дроб сарма струваше около 8-9 лева за килограм. В същото време разказват, че продажбите са намалели драстично.

Яйцата също поскъпват. Яйцата от Варна и Добрич достигат до цена 39 стотинки за брой и се предлагат в няколко размера. По-малките са с цена, която започва от 28 стотинки. Около миналогодишния Великден най-едрите яйца се продаваха по 30 стотинки, а по-дребните около 20-25 стотинки.

Зелената българска салата струва от 1,20 до 1,40 лв. В зависимост от размера, цената ѝ може да достигне до 3 лева. Доматите се предлагат на цени от 3,50 до 6,50 лв. за килограм. Най-скъпи са розовите домати. Краставиците струват 3,50 лв. за килограм, а малка връзка пресен лук и чесън са по левче.

Козунаците също се продават много по-скъпо през тази година. Големите козунаци, приготвени с масло, достигат до цена от 8-10 лева, а по-малките са по 5-5.50 лв.

Как да се помогне на най-бедните?

70-те лева за Великден безспорно са помощ, но няма как да спасят бедните от нарастващите цени. "Инфлацията вече изяжда доходите на трудещите се хора, но и реално доходите на пенсионерите. Ние приемаме тези 70 лева, защото виждаме в какво състояние е българското население, но настояваме да има диференциация. Трябва да мислим оттук нататък не как да раздаваме помощи на калпак, а да го правим за най-бедните групи от населението, които имат най-голяма нужда", коментира пред БНР Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

По време на пандемичната 2020 г. близо 1/4 от населението на страната ни преживяваше под линията на бедност – с по-малко от 451 лева месечно на човек. Още миналата година от КНСБ призоваха прагът на бедност да бъде повишен и за 2022 г. да стане 460 лева. В момента линията на бедност е 413 лева, а преди няколко месеца беше едва 369 лева.

Синдикатът настоява линията на бедност да отговаря на реалността, показвайки кои са най-нуждаещите се. Тя трябва да се повиши до 460 лв., така ще отговаря и на европейската методика за изчисляването ѝ. Социалното министерство пък се подготвя да обвърже социалните помощи с линията на бедност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари