Илко Семерджиев: Това не е детска болница, не зная защо се нарича „Мама и аз”

0
Думите му са по повод ситуацията с отмененото решение за създаване на нова частна болница
Думите му са по повод ситуацията с отмененото решение за създаване на нова частна болница Видео: NOVA

Думите му са по повод ситуацията с отмененото решение за създаване на нова частна болница

Не бива да се подвеждаме по етикетите, а трябва да търсим съдържанието. Не бих се наел да дам становище дали София има нужда от нова частна болница. Това не е детска болница, не зная защо се нарича „Мама и аз”. Това заяви бившият здравен министър Илко Семерджиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Думите му са по повод ситуацията с отмененото решение за създаване на нова частна болница и предоставянето на документацията за нея на ДАНС и прокуратурата.

Той потвърди, че има пренасищане с болнични легла в София. Подобна е ситуацията и в Смолян, Русе, Пловдив – там дори има повече болнични легла на глава от населението. „Да не забравяме, че МЗ и държавата годишно имат капиталови разходи 32 млн. лева, това е смешна сума”, каза той.

Семерджиев припомни, че по закон частната и държавната собственост са равнопоставени. Мораториумът за изграждане на нови частни болници беше отхвърлен.

Относно приетото и отхвърлено решение за изграждане на нова частна болница в София, Илко Семерджиев обясни, че сегашният здравен министър д-р Галя Кондева е представила абсолютно точна документация. „Не мисля, че тя се е опитала да заблуди Министерския съвет. В технологията на вземане на решения има предварително съгласувателна процедура – министерството е изпратило решението заедно със съпътстващите документи на другите министерства и ведомства. Те са имали време да изразят мнението си. Тази процедура е започнала преди около 2 г. Има две становища от „Медицински надзор”, от НЗОК – също две становища, от БЛС има положително становище. Д-р Кондова не е допуснала грешка, тя пое горещия картоф от нерешителния министър Хинков, който е отложил тази тема”, каза Семерджиев.

Решението за приоритизиране на Националната детска болница не е от сега, припомни бившият здравен министър. Той припомни, че в кабинета „Борисов 3” беше създадена Национална инвестиционна здравна компания с депозирани 100 млн. лева за изграждане на детска болница.” Решението беше взето през 2019 г. Бих попитал министър Хинков и министър Сербезова защо не са направили нищо. Министър Хинков загуби 188 млн. лева за протонен център, защото не направи нищо”, обясни Семерджиев. „Защо не се случват нещата в България, зависи на какви хора ги доверяваме”, обобщи Илко Семерджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари